skip to Main Content

Digitalisering är ett omfattande begrepp. I ByggDialog Dalarna försöker vi öka användningen såväl som skapa intresse för att pröva ny digital teknik direkt i verkligheten.

Har du märkt att nyproducerade byggnader allt för hastigt faller i glömska? Vi menar att flera av byggnaderna är så intressanta att de behöver beskrivas för branschen, men även för en bredare allmänhet. Genom ny digital teknik, i detta fall QR-koder, kan vi på ett smart sätt lyfta fram spännande klimatneutrala, energieffektiva och/eller träbyggnader som i sitt utförande visar att det går.

Vi vet att många vill se lösningar – låt oss visa, låt oss skapa framtidstro!

Kontaktperson

ByggDialog Dalarnas kontaktperson för testbädden.

Åke Persson
 Se kontaktuppgifter

Utvecklas inom

Hyttkammaren

Hyttkammaren

Hyttkammaren är en milstolpe i Dalarnas träbyggnadshistoria. Det var Kopparstaden som 2008 beslutade sig för att bygga i trä, massivträ. När byggnaden var klar hade den hårt satsande trästaden Falun sitt första hyreshus i trä.

Högskolan Dalarna engagerade sig i uppföljningen och producerade resultaten i en rapport.

ByggDialog Dalarna uppmärksammade byggnaden i skriften Ta i trä där invånarna intervjuades och berättade hur man upplever att bo i ett hus med genuin trästomme.

I QR-projektet tas information om bygganden och byggandet fram som samlas på en hemsida. På en skylt väl synlig på väggen kan vem som helst via en QR-kod få tillgång till informationen i sin mobil.

Här börjar Faluns marknadsföring som trästad!

Restaurangbyggnaden vid gruvområdet, Falun

GruvrestaurangenPå gruvområdet i Falun har Stora Enso byggt en vacker och tilltalande restaurangbyggnad i massivträ. Redan när du kliver in i byggnaden känner du välbefinnande. Materialet påverkar direkt din upplevelse – du mår bra. Åk dit och prova!

I testbädden prövas QR-koder som informationsbärare för byggnaden.

Restaurangbyggnaden i Mellsta, Borlänge

Mellsta ReturhusVem kunde tro att restaurangbyggnaden 20 år efter sitt uppförande skulle ståta som gott exempel för cirkulär ekonomi? Förvisso var det visionära personer på fastighetskontoret i Borlänge kommun som beslutade sig för att bygga en byggnad i så stor utsträckning som möjligt i återanvänt material.

Den mest drivande i projektet var fastighetschefen Gunder Häggström, en progressiv och visionär som gärna genomförde sina övertygelser. Restaurangbyggnaden har ritats med utgångspunkt från det material som fanns att tillgå i fyra byggnader som revs. Man ser tydligt hur kapellet från Ornäs präglat ritandet bland annat med vackra fönster och fönsternischer.

Läs mer i artikel: Mellsta returhus: Mycket att lära när man bygger baklänges

Mora centrum

MoraNu ska invånarna och besökare i Mora centrum få ta del av den spännande historia byggnaderna döljer bakom sina fasader. Genom QR-projektet kommer Mora kommun tillsammans med Byggdialogen kommer att exponera olika byggnader på ett lättåtkomligt och pedagogiskt sätt. Tanken är att du som nyfiken ska kunna gå in via en QR-kod på en av byggnaderna och vips så öppnas hela centrums hemligheter. Du får tillgång till en komplett stadsvandring och en information som tack vare den digitala tekniken ger oss alla möjligheter.

Borlänge centrum

Varför inte exponera vacker arkitektur? Tänk dig att få ta del av arkitektens berättelse om byggnaden? Hur tänkte hen?

Borlänge centrum har diskuterats flitigt. I stadsvandringar med den kände borlängeprofilen och förre stadsarkitekten Arne Ludvigsson förstår man att det döljer sig spännande historier och berättelser i byggnaderna. För dig och mig som åhörare vore det intressant att på ett enkelt sätt få ta del av centrum och centrumbildningen och det är just vad projektet har som mål.

Genom att använda QR-koder kan hela den digitala tekniken lyfta arkitekturen, skapa bilder av historien, bildligt väcka historiska personer till liv och mycket, mycket mer.

Följ vårt fortsatta arbete här!

Back To Top
×Close search
Sök