Hoppa till innehåll

Återbruk och cirkulära affärsmodeller

Ett resurseffektivt och cirkulärt byggande

Byggsektorn står för en stor del av energi- och materialanvändningen i samhället och därmed för en stor miljöpåverkan. Större materialeffektivitet skulle enligt EU-kommissionens strategi för cirkulär ekonomi kunna innebära en minskning av dessa utsläpp med 80 procent. På sikt krävs att byggmaterialet tillverkas så att det går att separera och sortera, att innehållet av farliga ämnen begränsas samt att informationen om vilka material och byggprodukter som byggts in i en byggnad görs tillgänglig.

Design (projektering och upphandling)

Byggnader behöver redan från början designas för att kunna plockas isär och återvinnas.

Råvara

Grunden för hållbart byggande är hållbara förnybara materialval och ett byggande som hushållar med resurser för att minska behovet av nya utvunna råvaror.

Återbruk

Återbruk i stor skala kräver kunskap och planering i god tid. Det kräver att material inventeras och dokumenteras för att skapa överblick och tillgänglighet, både internt och externt.

Insamling

Lagen ställer krav på att byggherren ska ha en kontrollplan vid byggnation och rivningar som visar vilket avfall som åtgärden kan ge upphov till samt hur avfallet ska tas om hand.

Materialåtervinning

40 % av allt avfall i Sverige är från bygg- och rivningsverksamhet. 52 % av bygg- och rivningsavfall i Sverige återvinns. Resterande 50 % återvinns som konstruktionsmaterial. För att förbättra hanteringen krävs att byggmaterialet tillverkas så att det går att separera och sortera, att innehållet av farliga ämnen begränsas samt att informationen om vilka material och byggprodukter som byggts in i en byggnad görs tillgänglig.

Energiutvinning

En stor del av träavfallet går till förbränning och räknas därmed inte in i återvinning.

Restflöden

Mycket av byggavfallet läggs idag på deponi, till exempel isolering, kakel, takpannor, tegel, betong, porslin, keramik, sten, jord, aska, sand, glas och gips.

Klimatpåverkan från om- och tillbyggnad

Klimatpåverkan från renovering och ombyggnation står på nationell nivå för cirka en fjärdedel av klimatutsläppen från bygg- och fastighetssektorn, vilket gör att dessa utsläpp är ungefär lika stora som utsläppen från uppvärmning av våra fastigheter.

Bygg- och rivningsplast

Uppskattningsvis användes mer än 165 000 ton plast i byggprodukter under 2020. Endast cirka 2,5 procent av plastavfallet som uppstår i byggsektorn går till materialåtervinning, totalt mindre än 3 000 ton per år.

Nuläge

Det finns i dagsläget en stor potential att utveckla området för återbruk och cirkulära affärsmodeller. Konceptet ”från ax till limpa” skulle kunna utvecklas mer och av fler företag.

Önskat läge 2030

Fler aktörer i Dalarnas Byggande- och boendesektor har utvecklat koncept inom cirkulära affärsmodeller och återbruk som går i linje med modellen för cirkulär ekonomi.  Minst en kommersiell ”återbrukspilot” har genomförts i Dalarna, genom att t ex växla upp någon av de offentliga initiativ som nu finns så att de också attraherar byggsektorn

Önskat läge 2045

Byggande- och boendesektorn i Dalarna har minimerat sitt avfall och förflyttat sig mot cirkulära flöden genom effektivare resursanvändning, ökat återbruk, återvinning av material och cirkulära affärsmodeller. 

Åtagande

Aktörerna i Dalarna Byggande- och boendesektorn ställer krav på material och byggprodukter enligt avfallshierarkin utifrån ett livscykelperspektiv, bl a genom att: – Prioritera minimerad materialanvändning i nybyggnation och renovering. – Vid rivning och renovering, säkerställ att så mycket material som möjligt kan återbrukas. – Det material som inte kan återbrukas ska återvinnas. – Affärsmodeller som bygger på ett cirkulärt tänk utvecklas i större omfattning. – Eventuellt använda ByggDialog Dalarnas projekt ”Effektivare testmiljöer i bygg- och fastighetssektorn” som plattform för arbetet. Detta tillsammans med de kommunala kretsloppsplanerna som bör användas som ett verktyg och en möjliggörare inom området.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i ByggDialog Dalarnas nätverk? Vi rekommenderar varmt att du går med i vårt nyhetsbrev och tar del av det senaste om projekt, aktiviteter och samverkan.

EU logotyp

Region Dalarna logotyp