Varför en färdplan?
I Parisavtalet, som tecknades år 2015, kom världens länder överens om att begränsa den globala temperaturökningen till väl under 2 grader och sträva efter att begränsa den till 1,5 grader. För att klara det krävs att världens samlade utsläpp behöver halveras innan år 2030 och att hela världen behöver vara klimatneutral år 2050. Sverige har tagit utmaningen på allvar och år 2017 antogs ett långsiktigt nationellt mål om att Sverige ska vara klimatneutralt år 2045. Målet innebär i princip att alla sektorer och verksamheter behöver vara fossilfria år 2045. Efter år 2045 ska Sverige vara klimatpositiva, det vill säga bidra till ett netto-upptag av växthusgaser.
Denna färdplan är framtagen som en del i genomförandet av Dalarnas energi- och klimatstrategi och visar hur vi i Dalarna bidrar till uppfyllandet av Sveriges energi- och klimatmål. En central del i framtagandet av färdplaner är att skapa engagemang och åtaganden från de aktörer och verksamhetsutövare som ingår i sektorn. Den här färdplanen gäller för område Byggande och boende och omfattar hela värdekedjan, det vill säga byggskedet, användningsskedet, ombyggnation/renovering, övrig anläggning och samhällsplanering.
Färdplanen har tagits fram under ledning av ByggDialog Dalarna, tillsammans med aktörer från Dalarnas byggande- och boendesektor under 2023 – 2024. En grupp bestående av representanter från sektorn Byggande och boende i Dalarna har identifierat utmaningar, möjligheter, mål och delmål samt aktiviteter. Högskolan Dalarna har tillsammans med Länsstyrelsen Dalarna bidragit med bakgrundsdata och analyser kring nuläget, klimatnytta, energieffektiviseringstakt med mera.
Färdplanen blir en viktig länk från globala mål, till nationella mål och regionala strategier. Färdplanerna inom Energi- och klimatstrategin är en del i genomförandet av Dalarnas regionala utvecklingsstrategi ”Dalastrategin 2030 – Tillsammans för ett hållbart Dalarna”.
Genom att samverka och samhandla kan vi ta oss an energi- och klimatomställningen på ett mer effektivt sätt. Färdplanen blir då en bas och ett verktyg för den samverkan och samhandling som behöver ske inom sektorn Byggande och boende i Dalarna kommande år.