Hoppa till innehåll

Byggprocessen

  • Sektorn och enskilda aktörer behöver se över sina processer och arbetssätt för hur förändringarna ska drivas fram och implementeras.
  • Risken att överdimensionera behöver minskas och ökad samverkan för riskdelning vid tillämpning av mindre beprövad teknik.
  • Det behöver finnas en långsiktighet i utvecklingssatsningar, såväl miljömässigt som ekonomiskt och juridiskt.
  • Inom ramen för arbetet med den uppdaterade nationella färdplanen för bygg- och anläggningssektorn har en modell i form av en resurshierarki arbetats fram. Resurshierarkin belyser ett annat sätt att jobba där bygga nytt blir det sista alternativet för sektorn.
  • Digitalisering innebär en stor samhällsförändring som ger möjligheter till nya arbetssätt, tjänster och marknader samt effektivare och mer hållbart byggande. En effektiv och ändamålsenlig digital informationshantering har stor potential att bidra till detta.

Nuläge

Tillverkning av byggmaterial (främst stål och cement i betong) står för ca 80 % av byggskedets klimatpåverkan. Transporter till och från byggarbetsplatsen samt själva byggproduktionen står för cirka 20 %.

Önskat läge 2030

Utsläpp från byggskedet har minskat med 30 % (basår 2018) genom att nyttja befintlig teknik på rätt sätt, t ex genom: – Utvecklingen av klimatförbättrad betong. – Bostadsbyggande med trä  – Stål med högre hållfasthet – Halverade utsläpp (basår 2018) från transporter och arbetsmaskiner – Plasten i byggavfallet har tydligt minskat – Ökat återbruk av byggmaterial – Minskat spill vid byggprocessen.

Önskat läge 2045

Nyttjande av befintlig teknik i kombination med teknikskiften och kommersialiserande av innovationer har tillsammans med nya affärsmodeller och samverkan över hela värdekedjan bidragit till möjliggörandet av en klimatneutral Byggande- och boendesektor i Dalarna.

Åtagande

Dalarnas aktörer i byggande- och boendesektor: – Digitaliserar plan- och byggprocessen för att stödja minimering av spill samt resurseffektiv materialanvändning, produktion och logistik – Premierar låg klimatpåverkan vid inköp och kommunicera behov av produkter med låg klimatpåverkan – Tar tillvara befintliga byggnader framför nybyggnation. I tidiga skeden föreslå demonterbara konstruktioner, återbrukade och återvunna material där möjligt – Källsorterar material vid byggarbetsplatsen – Använder eventuellt ByggDialog Dalarnas projekt ”Effektivare testmiljöer i bygg- och fastighetssektorn” som plattform för arbetet. Detta tillsammans med de kommunala kretsloppsplanerna som bör användas som ett verktyg och en möjliggörare inom området.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i ByggDialog Dalarnas nätverk? Vi rekommenderar varmt att du går med i vårt nyhetsbrev och tar del av det senaste om projekt, aktiviteter och samverkan.

EU logotyp

Region Dalarna logotyp