Hoppa till innehåll

Nya sätt att nyttja bostäder och lokaler

Resurseffektivt nyttjande av bostäder och lokaler

Svenskar är sedan 1970-talet ett av de folken i världen med störst boendeyta per person. Den genomsnittliga bostadsytan per person i Sverige är 42 kvadratmeter. Sverige har även världens största andel ensamhushåll, 40 % av alla hushåll. Att nyttja befintliga bostäder på ett effektivare sätt minskar resursanvändningen och bidrar till ökad bostadsförsörjning.

Coliving

Begreppet används för boenden som kombinerar privat utrymme med gemensamma faciliteter. Studentkorridorer, äldreboenden och kollektiv är klassiska exempel. En studie visar att klimatpåverkan i coliving kan minska med över 50 % genom både delade boendeytor och delade funktioner i boendet.

Ökad nyttjandegrad av lokaler

För lokaler ökar resurseffektiviteten väsentligt om de kan användas för fler ändamål, exempelvis en skola som används som kurslokal på kvällen, samnyttjade av kontorslokaler av flera företag, gemensamma måltidsutrymmen mellan förskolor och äldreboenden, gemensam mötesplats och service i kontor och andra typer av hybridlokaler.

Ökad rotation på bostadsmarknaden

Andelen barnfamiljer som bor i småhus minskar medan andelen äldre som bor (och känner sig) ensamma i småhus ökar. Ökad rotation på bostadsmarknaden utifrån de boendes aktuella behov är resurseffektivt.

För att få bort inlåsningseffekterna måste vi i större utsträckning skapa attraktiva socialt hållbara boendeformer för äldre, samtidigt som man kan behöva titta på nya affärsmodeller som också ger ekonomiska vinster med att till exempel flytta från en villa med låg boendekostnad till en nyproducerad hyresrätt med högre månadskostnad.

Ökat nyttjade av fritidshus

Ett ökat nyttjande av fritidshus som många gånger stor obebodda stora delar av året är resurseffektivt. Medan vissa fritidshus successivt övergår till att utgöra permanentboende för ägaren, finns det andra som nyttjas allt mindre. Dalarna har en stor andel fritidshus och därför kan det vara extra intressant att titta på hur nyttjandet av dessa kan öka.

Obebodda hus på landsbygden

Att inventera outnyttjade hus och kontakta ägarna för att aktualisera försäljning eller föreslå uthyrning. Det kan vara ett sätt att göra landsbygden mer levande samtidigt som befintliga resurser används mer hållbart.

Hållbar konsumtion – boendes klimatpåverkan

De konsumtionsbaserade utsläppen från boende ligger i Dalarna på i genomsnitt 1,2 ton CO-2ekv per person. Det är den tredje största kategorin klimatutsläpp efter transporter och livsmedel. Här ingår både själva bostäderna, el, fjärrvärme och bränsle till dem samt inredning, apparater och förbrukningsvaror i hemmet. Det behöver skapas ytterligare förutsättningar för att privatpersoner och offentliga ska kunna göra hållbara boende- och lokalval och minska sin klimatpåverkan.

Rekyleffekten

Negativa rebound-effekter, eller rekyl-effekter, innebär att den energibesparing som görs spenderas på andra energikrävande aktiviteter. Besparingen går förlorad och ett nollsummespel uppnås i bästa fall. Lampor får vara tända längre för att man övergått till lågenergilampor, uterummet värms upp för att man investerat i värmepump, bilen körs längre för man har bytt till elbil eller vi bygger ut för att boendekostnaden har blivit lägre genom energibesparingar. Här kan kunskapshöjande insatser behöva till för att undvika att negativa rebound-effekter uppstår.

Energigemenskaper

Energigemenskaper är en sammanslutning som gemensamt producerar och/eller konsumerar och delar energi samt erbjuder andra energitjänster. Energidelning handlar om att dela överskottsenergi mellan närliggande verksamheter och bygger inte nödvändigtvis på ett gemensamt ägande. I sin enklaste form kan det vara en solcellsförsedd byggnad som delar överskottet av el med sina grannar.

I vissa fall har det visats att energigemenskaper kunnat spara 30 procent energi hos deltagarna och halvera effektbehovet. Det är dock osäkert hur generaliserbar denna siffra är.

Nuläge

Sverige har bland de största boendeytorna per person i världen, i genomsnitt 42 m2 per person. Det är dock ojämnt fördelat med trångboddhet i vissa grupper. Bostadsbristen i Dalarna har till viss del lösts via andra sätt att nyttja bostäder och lokaler.  Vi har flest ensamhushåll i världen, (40 % av alla hushåll), vilket innebär stor resursanvändning per person.

Önskat läge 2030

Vi har ett ökat nyttjande av lokaler. Vi ser en ökad rotation på bostadsmarknaden. Vi ser ett ökat nyttjande av fritidshus i Dalarna (året runt). Andelen obebodda hus på landsbygden har minskat. Coliving-konceptet (vissa delade ytor) har ökat. Antalet energigemenskaper har ökat.

Önskat läge 2045

Bostadsbristen i Dalarna har till viss del lösts via andra sätt att nyttja bostäder och lokaler. Boendeytan per person i Dalarna har minskat. Trångboddheten i Dalarna har minskat. Energigemenskaper är naturlig del i energisystemet.

Åtagande

Aktörerna i Dalarnas Byggande- och boendesektor verkar för nya typer av nyttjade av bostäder och lokaler. Det tas i beaktan vid nyproduktion men också befintlig bebyggelse. Pilotprojekt/ testmiljöer i nära samverkan med kommuner/ samhällsplanering kan initieras som en del av ByggDialog Dalarnas projekt ”Effektivare testmiljöer i bygg- och fastighetssektorn”.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i ByggDialog Dalarnas nätverk? Vi rekommenderar varmt att du går med i vårt nyhetsbrev och tar del av det senaste om projekt, aktiviteter och samverkan.

EU logotyp

Region Dalarna logotyp