Ökad kompetens
- Bygg- och anläggningssektorns aktörer behöver stärka sin grundläggande kunskap om hur klimatpåverkan kan minskas ur ett livscykelperspektiv. Upphandlande enheter behöver höja kunskapen om hur byggnader och infrastruktur med låg klimatpåverkan kan beställas.
- Projektörer och entreprenörer behöver höja kunskapen om hur klimatpåverkan i bygg- eller anläggningsprojekt kan kartläggas för att kunna föreslå åtgärder med lägre klimatpåverkan. Likaså behöver verktygen och arbetssätten utvecklas och tillhandahållas.
- Modiga ledare och tydligt ledarskap behövs för att lyckas med omställningen i sektorn Byggande och boende. För att åstadkomma innovationer och nytänkande så behövs dessutom mångfald. Sektorn är idag en av Sveriges minst jämställda.
- Samverkansformer och partnering där flera kompetenser samarbetar och kompetensutvecklar varandra är önskvärt. Varje person inom ett mindre företag måste ta ansvar för flera delområden.
- Det krävs också betydligt högre kompetens kring hur lagen om offentlig upphandling och lagen om upphandling inom försörjningssektorerna kan användas för att driva på utvecklingen.
Nuläge
Sektorn har ett stort generellt behov av kompetensförsörjning. Grundläggande kunskap om vad som kan göras för att minska klimatpåverkan och i vilket skede behöver öka. Sektorn är också en av Sveriges minst jämställda. Bland tjänstepersoner har andelen kvinnor ökat något, men bland hantverkare är det fortfarande bara 1 % kvinnliga snickare. Branschen behöver rekrytera bredare (jämställdhets- och mångfaldsperspektiv) för att klara kompetensbehovet. Horisontell dialog genom hela värdekedjan i sektorn behövs för att nya innovationer och förändring ska äga rum.
Önskat läge 2030
Aktörerna i sektorn har stärkt sin grundläggande kunskap när det gäller klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Andelen kvinnor i sektorn har ökat.
Önskat läge 2045
Aktörerna i sektorn har den kompetens som krävs för att klara av teknikskiften, kommersialisering av innovationer och kontinuerligt arbete kring åtgärder som ger positiv klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Detta har bidragit till uppfyllande av målet om en klimatneutral värdekedja 2045.
Åtagande
Högskolan Dalarna och andra utbildare (yrkesutbildningar) behöver säkra att de utbildningar som tillhandahålls motsvarar sektorns behov. Aktörer i sektorn blir bättre på att rekrytera kvinnor (och se till så de stannar i branschen). Detta görs i samverkan med ByggDialog Dalarna och nätverket Woman Building Sweden. Aktörer i sektorn kan behöva kompetenshöja befintlig personal när det gäller kunskap om klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv, potential finns att detta görs i samarbete med Högskolan Dalarna och ByggDialog Dalarna.