Toppfält: innehåll

ByggDialog Dalarna delade ut Stipendier till byggstudenter

Under torsdagen så samlades avgångsstudenter från Högskolan i Dalarnas byggrelaterade utbildningar för avslutningsmiddag och utdelning av stipendier på Kök Nyström i Borlänge. Under dagen hade man presenterat sina examensarbeten.

Tre stipendier à 5.000 kr vardera delas ut till studenter för bästa studieresultat och Tre stipendier à 5.000 kr delas ut till de bästa examensarbetena. Stipendierna delas ut av Stiftelsen Star Byggutveckling och Intec i samarbete ByggDialog Dalarna. En nyhet för i år var att även Villazero delade ut ett stipendie à 10.000 kr till ett examensarbete.

ByggDialog Dalarna vill genom stipendieutdelningen lyfta arbeten som bör uppmärksammas av branschen. I bedömningen värderas akademisk höjd, innovationsgrad och branschnytta.

Mingel på Byggstudenter

 

Kontakta Byggdialog
Har du frågor kring studenternas examensarbeten, vill komma i kontakt med högskolan eller studenterna eller vill veta mer om ByggDialog. Kontakta Hampus Stendahl på Byggdialog. Klicka här för kontaktuppgifter.

Kvällen inleddes med försommarmingel

Stämningen var uppsluppen när  studenterna samlades utanför Tenoren för en stunds mingel, klassfotografering och lekfulla tävlingar innan man skulle sätta sig till bords för att avnjuta middagen. Kavajer trängdes tillsammans med sommarklänningar i den ljumma försommarkvällen, det skålades i plastglas och klasserna flockades i omgångar framför fotografen för att föreviga kvällen som satte punkt för flera års hårt arbete.

Ester Ocallaghan byggstudent i Dalarna
Ester Ocallaghan har studerat Bygg och Samhällsplanering

Att avsluta en utbildning är både en skön lättnad och en härlig känsla av bekräftelse, men det kan också vara en källa till oro inför framtiden, speciellt om man inte redan har hunnit hitta ett jobb, något som flera av studenterna vittnar om. En av studenterna som redan fått en anställning är Ester Ocallaghan som studerat Bygg och Samhällsplanering.

– ”Jag har inte presenterat mitt arbete idag utan kommer att presentera mitt arbete i augusti. Jag har skrivit om social hållbarhet och transportplanering åt Trafikverket och jag kommer att börja jobba där efter utbildningen. Jag tycker att utbildningen har varit bra och att den både  öppnar upp för möjligheten att vidareutbilda sig eller  ger dig möjligheten att gå direkt ut i arbetslivet”.


Studenterna utmanades i en byggtävling där olika lag skulle bygga högsta möjliga konstruktion av geléhallon och grillpinnar.

Innan middagen så ställs byggkunskaperna studenterna förvärvat på ett slutgiltigt prov. Man delas upp i grupper och tilldelas 15 gelehallon och 20 grillpinnar, av dessa ska man sedan bygga högsta möjliga konstruktion, det enda kravet är att tornet ska stå kvar när domaren går runt och mäter. Alla grupperna ger sig i kast med uppgiften med stort fokus, form varvas med funktion och kreativa lösningar föds. “Om man slickar på geléhallonen och klistrar det på fönstret, fäster de bättre då?”
Vinnande lag lutar sig mot en lucka i regelverket, ingen har sagt att man inte får hålla i pinnhallonkonstruktionen.

Hampus delar ut stipendie till Karolina Eriksson

Hampus Stendahl från ByggDialog Dalarna delar ut pris för bästa examensarbete till Karolina Eriksson.

Middag och stipendieutdelning

Kök Nyström hade bullat upp med en dignande buffé som kryddades med ett quiz. Studenterna fick visa prov både på byggkunskaper, men också hur väl de lärt känna sina lärare under studietiden. Körde Gabriella en blå veteranbil eller var det kaffe hon gillade, och kan en mus verkligen klämma sig in i en springa som är 2-4 mm? Frågorna var många och svaren desto fler. I slutet av middagen i samband med desserten så var det så dags för det som många av ungdomarna väntat förväntansfullt på. Utdelning av stipendier för bästa studieresultat och bästa examensarbete.

Här hittar du en lista på kvällens pristagare. Längre ner i texten så kan du läsa mer om studenternas examensarbeten samt läsa juryns motivering.

Stipendier för bästa examensarbete

Sofie Signell och Peter Norgren tilldelades utmärkelsen  bästa examensarbete  vid Högskolan i Dalarnas byggutbildning Produktion och Förvaltning.
Karolina Eriksson tilldelades utmärkelsen bästa Examensarbete vid Högskolan Dalarnas Byggingenjörsutbildning.
Daniel Belash tilldelades utmärkelsen vid Högskolan Dalarnas Bygg- och samhällsplanerarprogram.

Stipendier för bästa avgångsstudent
Emmelina Kull tilldelades utmärkelsen  Bästa avgångsstudent 2023 vid Högskolan Dalarnas Byggingenjörsutbildning.
Peter Norgren tilldelades utmärkelsen:  Bästa avgångsstudent 2023 vid Högskolan Dalarnas byggutbildning Produktion och Förvaltning.
William Båtmästar tilldelades utmärkelsen:  Bästa avgångsstudent 2023 vid Högskolan Dalarnas Bygg- och samhällsplanerarprogram.

VillaZeros stipendium

Nor Zeinal och Henrik Holmberg tilldelades utmärkelsen:  2023 års VillaZero-stipendium

Daniel Belash fick pris för bästa examensarbete

Daniel Belash vann pris för bästa examensarbete.

”Kul att hårt arbete lönar sig”

Under minglet tar vi en pratstund med Daniel Belash som gick utbildningen Bygg och Samhällsplanering. Han har skrivit ett examensarbete om utveckling av gång och cykelvägar i Borlänge och bifogat ett gestaltningsförslag. ”Jag tycker att det är en viktig del för dem som går och cyklar. Byggbranschen måste bli mer hållbar och mer miljövänlig och våga testa nya material. Man måste också flytta fokus från ekonomi och att tjäna pengar till att sätta fokus på människan”.

Precis som de andra studenterna vi pratar med så lovordar han utbildningen och högskolan, men vad han ska göra efter utbildningen har han ännu inte kommit fram till.

– ”Det har varit klockrent att plugga i Borlänge, det är en bred utbildning med ett bra upplägg och jag har fått många nya lärdomar. Vad jag ska göra efter utbildningen vet jag inte, men jag letar efter jobb, säger Daniel”.

När kvällen närmar sig sitt slut och prisutdelningen är avslutad så visar det sig att Daniels arbete har blivit belönat som det bästa examensarbetet i hans klass. Han är märkbart glad och svarar på mina frågor med ett leende på läpparna.

– ”Det var verkligen spännande, det hade jag inte förväntat mig även om man hade förhoppningar. Det trodde jag verkligen inte när man började, men det kanske bidrog till att man ansträngde sig lite extra, funderar Daniel”.

Vad han ska göra med pengarna vet han inte:

– ”Det har jag faktiskt inte hunnit tänka på, men för mig personligen kändes stipendiet värdefullt, för det visar mig att hårt jobb lönar sig och att det är värt att satsa lite mer och gör det lilla extra, avslutar Daniel”.  

Hampus på ByggDialog Dalarna delar ut stipendie till Peter och Sofie

Peter Norgren och Sofie Signell fick pris för bästa examensarbete.

Stipendier för bästa examensarbete

Sofie Signell och Peter Norgren tilldelades utmärkelsen
Bästa examensarbete 2023 vid Högskolan Dalarnas byggutbildning Produktion och Förvaltning och erhåller därmed Stiftelsen Star Byggutvecklings stipendium om SEK 2 500 vardera med motiveringen:

Ett akademiskt starkt arbete som inte accepterar linjära processer. Studenterna antar ett långsiktigt perspektiv på hållbarhet i val av problemområde och utmanar dagens linjära normer kring material när de tar sig an att studera vilka utmaningar som branschen står inför då byggnationer i KL-trä ska utformas för en cirkulär ekonomi.

Karolina Eriksson tilldelades utmärkelsen:
Bästa examensarbete 2023 vid Högskolan Dalarnas Byggingenjörsutbildning och erhåller därmed Intecs stipendium om SEK 5 000 med motiveringen:

Ett akademisk mycket starkt arbete som utöver det speglar ett brinnande engagemang för bygg- och hållbarhetsfrågor. Studenten har identifierat ett problemområde som denne skickligt ramar in utifrån ett nationellt perspektiv. Arbetet har modet att utmana ”best practice” och gör det på ett grundligt och ambitiöst vis. Här finns potentiell klimat- och branschnytta!”

Daniel Belash tilldelades utmärkelsen:
Bästa examensarbete 2023 vid Högskolan Dalarnas Bygg- och samhällsplanerarprogram och erhåller därmed ByggDialog Dalarnas stipendium om SEK 5 000 med motiveringen:

Borlänge har antagit stora utmaningar genom projekt som Klimatneutrala Borlänge vilket kommer kräva åtgärder inom en rad områden. Detta arbete tar sig på strukturerat och djupgående sätt an en av de mobilitetsutmaningar staden står inför. Arbetet visar på en långtgående förståelse för kopplingen mellan den lilla ortens stadsplanering och de globala hållbarhetsutmaningarna.

Peter Norgren tog storslam
Peter Norgren tog storslam med två stipendier.

Peter tog storslam

Peter Norgren tog storslam och kammade hem två stipendier. Både som bästa avgångsbetyg i sin klass, men hans examensarbete som han skrev tillsammans med Sofie Signell blev utsett till bäst i sin klass.

– ”Det var roligt att hårt arbete lönar sig, säger Peter och berättar om sitt arbete, Vi har skrivit om utmaningen med att få korslimmat trä cirkulärt”.

Sofie flikar in med varför de tror att deras arbete prisades.

– ”Arbetet är väl genomarbetat och ligger helt rätt i tiden. Det belyser ett problem som finns och vi presenterar utmaningar och inte lösningar”.

Stipendier för bästa avgångsstudent

Emmelina Kull tilldelades utmärkelsen Bästa avgångsstudent 2023 vid Högskolan Dalarnas Byggingenjörsutbildning och erhåller därmed  Stiftelsen Star Byggutvecklings stipendium om SEK 5 000 med motiveringen: Emmelina har avslutat och blivit godkänd i alla kurser inom utbildningen och har klassens högsta medelbetyg.

Peter Norgren tilldelades utmärkelsen: Bästa avgångsstudent 2023 vid Högskolan Dalarnas byggutbildning Produktion och Förvaltning och erhåller därmed Stiftelsen Star Byggutvecklings stipendium om SEK 5 000  med motiveringen: Peter har avslutat och blivit godkänd i alla kurser inom utbildningen och har klassens högsta medelbetyg.

William Båtmästar tilldelades utmärkelsen: Bästa avgångsstudent 2023 vid Högskolan Dalarnas Bygg- och samhällsplanerarprogram och erhåller därmed ByggDialog Dalarnas stipendium om SEK 2 500 med motiveringen: William har avslutat och blivit godkänd i alla kurser inom utbildningen och har klassens högsta medelbetyg.

Albin Qvist tilldelades utmärkelsen: Bästa avgångsstudent 2023  vid Högskolan Dalarnas Bygg- och samhällsplanerarprogram och erhåller därmed ByggDialog Dalarnas stipendium om SEK 2 500 med motiveringen: Albin har avslutat och blivit godkänd i alla kurser inom utbildningen och har klassens högsta medelbetyg.

VillaZero delar ut pris till byggstudenter
Nor Zeinal och Henrik Holmberg fick ta emot 2023 års VillaZero-stipendium av Kristina Hansen från Structor och Gabriella Hagman, Mondo arkitekter.

VillaZero delar ut sina prispengar som stipendie till ungdomar

Villazero är ett samverkansprojekt som Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna har drivit tillsammans med stöd från Region Dalarna. Inom ramen för projektet så byggde man världens första koldioxidneutrala villa. Dessutom byggdes projektet av ett helt kvinnligt arbetslag. Därför har projektet fått stort genomslag i hela världen då man fångat upp både hållbarhet och jämställdhet inom byggbranschen. VillaZero har vunnit många priser, och nu vill man dela med sig av framgångarna till nästa generation genom att dela ut prispengarna i form av ett stipendium de kommande två åren.
Gabriella Hagman, VD på Mondo arkitekter berättar mer.

– ”Projekt VillaZero startade för tre år sedan, som ett samverkansprojekt mellan tre VD:ar. Inget av företagen skulle kunna producera den själva, men tillsammans med över 60 samarbetspartners så byggde vi världens första koldioxidneutrala småhus”.

– ”Vi har fått ett enormt genomslag och vunnit en hel del priser, bland annat Borlänge miljöpris på 20.000 kronor. Tillsammans bestämde vi att de här pengarna skulle gå tillbaka till ungdomarna i form av ett stipendie på 10.000 kronor som delas ut under två år”, säger Kristina Hansen som är VD på Structor.

VillaZeros stipendium

Nor Zeinal och Henrik Holmberg tilldelades utmärkelsen: 2023 års VillaZero-stipendium vid Högskolan Dalarnas Byggingenjörsutbildning och erhåller därmed  VillaZeros stipendium om SEK 5 000 vardera med motiveringen:

”Det är en väl strukturerad rapport med ett högst aktuellt ämne, där vi ser föreslagna metod som praktiskt tillämpbar med stor potential och med möjlighet att skala upp. Metoden kan göra stor nytta ur ett hållbarhetsperspektiv, då vinnarna sammankopplar två stora aktuella frågor i byggsektorns hållbarhetsdebatt, nämligen återbruk och rätt material på rätt plats i dess bästa kombination.”

Kontakta Byggdialog
Har du frågor kring studenternas examensarbeten, vill komma i kontakt med högskolan eller studenterna eller vill veta mer om ByggDialog. Kontakta Hampus Stendahl på Byggdialog. Klicka här för kontaktuppgifter.

Bildsvep från kvällen

Nor Zeinal och Henrik Holmberg tilldelades utmärkelsen:2023 års VillaZero-stipendium.
Nor Zeinal och Henrik Holmberg tilldelades utmärkelsen: 2023 års VillaZero-stipendium.

Klassfotografering byggstudenter.

Hampus Stendahl ByggDialog Dalarna
Hampus Stendahl från ByggDialog Dalarna var en av kvällens utdelare av stipendier.

Emmelina Kull tilldelades utmärkelsen Bästa avgångsstudent 2023 vid Högskolan Dalarnas Byggingenjörsutbildning.

Fotografering av byggstudenter
Det fotograferades i alla riktningar.

byggstudenter som tar examen.

Byggstudenter som tävlar
En tuff byggtävling avrundade förminglet, ett torn skulle byggas av geléhallon och grillpinnar.

Byggstudenter som tar gruppfoto.

byggstudenter som skålar

byggtävling grillpinne och gelehallon
Byggtävlingens vinnare kom på att man kunde hålla i tornet efteråt för reglerna sa inget annat.

Selfie time

Byggstudenter som tar examen

Detta inlägg har 0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × två =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök