Bakgrund till industridoktorandprojektet
En av de största utmaningarna inom bygg- och fastighetssektorn idag är att öka innovationstakten och påskynda omställningen till ett klimatneutralt byggande. En bidragande faktor är byggprocessens struktur, där aktörer i ett projekt vanligtvis upphandlas, påbörjar och avslutar sitt samarbete inom ramen för ett enskilt projekt. Detta arbetssätt försvårar kontinuerligt lärande, eftersom branschens aktörer ofta saknar incitament att samarbeta och utveckla sitt värdeerbjudande mellan projekten.
En enkel sportmetafor kan illustrera problemet: Tänk dig ett basketlag som spelar en match, förlorar och sedan går hem utan att analysera spelet. Laget samlas inte igen förrän nästa match, då kanske med några av de tidigare motståndarna i sitt eget lag. På samma sätt hindrar den projektbaserade strukturen i byggsektorn långsiktig utveckling och innovation.
Detta doktorandprojekt undersöker hur företag i Mellansverige samarbetar inom så kallade innovationsekosystem för att utveckla industriellt träbyggande. Syftet är att öka förståelsen för hur innovation och konkurrenskraft kan stärkas inom byggsektorn, särskilt mellan olika byggprojekt.
Ett innovationsekosystem är ett nätverk av aktörer som samarbetar över tid för att dela kunskap och driva innovation mer effektivt än vad enskilda aktörer kan göra på egen hand. I Dalarna finns tydliga exempel på detta, där tidiga satsningar från politik, beställare och industri har främjat träbyggande och kompetensutveckling. Detta gör regionen särskilt intressant för att studera hur långsiktigt samarbete kan bidra till en mer innovativ och hållbar byggsektor.
Projektets mål
Ett av de centrala målen med forskningen är att analysera hur innovationsekosystem, där flera aktörer såsom byggentreprenörer, konsulter och materialleverantörer samarbetar långsiktigt, kan bidra till att påskynda utvecklingen och implementeringen av hållbara bygglösningar inom industriellt träbyggande. Genom dessa ekosystem kan nya idéer och teknologier spridas snabbare inom byggindustrin, vilket kan öka effektiviteten och minska utsläppen. I industridoktorandprojektet undersöks följande frågeställningar:
- Vilka förmågor krävs för att innovationsekosystemet ska driva hållbara innovationer och industrialisering inom massivt träbyggande?
- Hur kan innovationsekosystemet användas för systemövergripande utveckling, och samtidigt behålla den byggnadstekniska och arkitektoniska frihet som massivt träbyggande medger?
- Hur kan innovationsekosystemet stödja organisationsöverskridande utveckling, genom att ekosystemet bygger strukturkapital och förtroende?
Projektet görs tillsammans med Luleå tekniska universitet och avdelningen för industriellt och hållbart byggande.