Toppfält: innehåll
IMG_1540

Företagsuppgift & Studiebesök

Samverkan mellan vår bransch och Högskolan Dalarnas byggstudenter är i full gång såhär i maj och juni. Förra veckan bjöd både på redovisning av uppgift i Husbyggnadskursen och Studiebesök för studenterna.

Under ett läsår får studenterna vi Högskolan Dalarnas byggprogram tillgång till en rad olika aktiviteter i och i anslutning till studierna som främjar kontakten med bygg- och fastighetsbranschen i Dalarna. Målet är att studenterna under studierna ska kunna börja bygga ett kontaktnät i branschen och få chans att växla upp sin teoretiska kunskap. Aktiviteter såsom uppgifter i en kurs ökar förståelsen för det studenterna läser när de får omsätta det i praktiken. En förståelse som rustar dem för framtida arbete i branschen.

Första bilden: vinnarna av Juryns pris – Joacim Johansson, Mohamed Awil, Carmen Darwis, Kim Skelander och David Danielsson. Foto: Therese Olsson, Högskolan Dalarna.
Andra bilden: vinnarna av folketspris – Jessica Gustafsson och Natalie Engwall Sewerlid. Foto: Therese Olsson, Högskolan Dalarna.

Studiebesök
Studenter från samtliga program och årskurser var under veckan inbjudna till studiebesök hos NCC i projektet Nya Campus Borlänge. En campusbyggnad vilken de studenter som går första året kommer att få möjlighet att studera i längre fram. Det blev ett riktigt intressant studiebesök lett av Produktionschef Sven Tägtsten på NCC och Högskolan Dalarnas Projektledare Renée Wingero där studenterna både fick en presentation av projektet och en rundvandring i byggnaden. Några delar som sticker ut i projektet är gestaltningen av byggnaden och återbruket av betongstommen. Archus Arkitekter har flörtat med byggnadens utseendemässiga historia samtidigt som de tagit med den in i framtiden. Den återbrukade stommen ger stora besparingar i CO2-utsläpp från projektet och till exempel logistiska fördelar i byggskedet.

Husbyggnadskursen
Det blev en uppskattad dag när ettorna på Bygg- och samhällsplanerarprogrammet, Byggingenjörsprogrammet och Byggteknik- produktion och förvaltning ställde ut sina projekt i Tunsta, Insjön. Detta är en del i kursen Husbyggnadsprojekt I – Små byggnader och bostadsområden där förstaårsstudenterna varje år tar sig an ett område som t.ex. står in för en detaljplaneprocess. Den gemensamma utgångspunkten var i år området Tunsta Insjön där Leksands kommun planerarar för ett nytt bostadsområde. Studenternas uppgift var att ta fram bygglovsritningar, illustrationsplan, gestaltningskoncept och hållbarhetsprogram. Arbetet avslutades med en utställning där studenterna visar upp sina arbeten för en jury som utser vinnande grupp bland de 50 studenter fördelade i 12 grupper som deltog. Läs mer om dagen och vinnarna i Siljan News och på Leksands kommuns hemsida!

Siljan News – Två vinnande förslag för ett framtida Tunsta – så vill studenterna se det nya området
Leksands kommun – Vinnarna utsedda för Tunsta

Har din kommun ett område som ni vill att studenterna tar sig an nästa år? Bolla gärna dina funderingar med Högskolelänken Hampus!

Detta inlägg har 0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 + 6 =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök