skip to Main Content
Spadtag Dalarnas Villa

Första spadtaget för Dalarnas Villa

Annica Granberg från ByggDialog Dalarna, Johan Apel från Dalarnas Försäkringsbolag och Jonn Are Myhren från Högskolan Dalarna tog idag det första spadtaget för Dalarnas Villa. Ett spännande och viktigt projekt som inte bara kommer att väcka intresse lokalt i Dalarna utan även vara högintressant på nationell nivå. 

Även om det idag finns tydliga regler kring vattenskadesäkerheten så finns det tyvärr få nybyggda hus utan avvikelser från bygg och branschregler. Med det som utgångspunkt har Dalarnas Försäkringsbolag initierat detta högintressanta projekt för att hjälpa till att få bukt med de stora vattenskadeproblem som finns idag. Villan ska byggas både miljöanpassad och fuktsäkrad men det kommer också att läggas stor vikt vid säkerhet gällande brand och inbrott. Villan kommer dessutom att Svanenmärkas och byggas med hållbara och smarta lösningar där bland annat ventilationen kommer att vara behovsstyrd.

Under tiden som projektet pågår kommer bygget att stoppas för att på plats visa byggbranschen, myndigheter och pressen praktiska lösningar, produkter och system med fokus på energihushållning, säkerhet och trygghet gällande brand, inbrott och framförallt vatten. Det kommer även att knytas en doktorand till projektet som forskar och följer arbetet under såväl som efter slutförandet.

Huset har projekterats av studenter vid Högskolan Dalarnas byggingenjörsprogram med modifieringar och anpassningar utförda av Fiskarhedenvillan. Det kommer främst att byggas av elever vid de gymnasiala byggutbildningarna under ledning av de entreprenörer som anlitas.

Vi inom ByggDialog Dalarna är glada över att få vara en del av projektet och vi ser med spänning fram emot de tillfällen då vi pedagogiskt och informativt ska hjälpa branschen till ett ännu bättre byggande.

Det här inlägget har 5 kommentarer
  1. Ser ut att bli ett mycket intressant projekt. Vora bra och lämpligt om gestaltningen och den arkitektoniska idén med huset också lyfTs fram och tas upp i arbetet på högskolan och diskuteras vid seminarier och förs fram i informationer om projektet. Kan vara bra att knyta en arkitekt eller arkitektstuderande till projektet som har ansvar för detta och som deltar i uppföljningen.
    Fint projekt!

    Hälsar Lars Ingelström och Dalarnas Arkitekturråd

    1. Tack för dina synpunkter Lars.
      Den vinnande gruppen av studenter som ritade huset motiverade idén följande:
      Huset är ritat i en modern stil med inspiration från ny-funktionalismen. Stora fönster från golv till tak placerade i söderläge för att få in så mycket dagsljus som möjligt. Träfasaden har en naturnära kulör för att huset ska smälta in väl i omgivningen.
      Stolparna som håller upp taket är tänkt att symbolisera trädstammar och det stora överskjutande taket är tänkt att symbolisera trädkronan på en tall.
      Terrassytorna runt huset är väl tilltagna för att bevara den natursköna skogstomt så mycket som möjligt, tanken är att låta tomten vara en skogstomt.

      Om högskolans arkitekt varit engagerad i studenternas projektuppgift eller inte ska jag låta vara osagt.

      Om arkitekturrådet vill vara delaktiga i projektet på ett eller annat sätt så är ni välkommen att höra av er till mig.
      Med vänlig hälsning Johan Apel, projektledare Dalarnas Villa.

    2. Projektet ritades upp av 15 grupper, totalt 66 studenter, som gick 1:a året på Byggteknik (Högskoleingenjör, Bygg- och Samhällsplanerare samt Byggarbetsledare) i kursen Byggprojekt Småhus. Samtliga studenter har bl a genomfört kursen Arkitektur och Byggande innan. En jury utsåg en grupp till vinnare och vi hade även folkets pris som en annan grupp vann. Motivering från det vinnande bidraget användes t ex i dialogen med byggnadsnämnden.

      Projektet kommer att följas upp kontinuerligt i kommande kurser. Det här är ett unikt utbildnings-projekt som vi på Högskolan Dalarna får följa på nära håll tillsammans med Dalarnas.

      Byggteknik/Högskolan Dalarna
      Hans Persson

  2. Det vore intressant om ni även kunde använda P-märkt montage av fönster då det är ett så vanligt problem att man verkar acceptera det felet som ett tillstånd och inte ett problem (som det nu finns en lösning på).
    Ska bli oerhört spännande att följa projektet.

    1. Montage av fönster är helt riktigt ett kritiskt moment och därför togs p-märkningen fram. Byggdialogen har tidigare haft flera kontakter med RICE som tagit fram P-märkningen. Vi ska försöka lyfta in detta i arbetet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 − ett =

Back To Top
Sök