Toppfält: innehåll

Fukt & Trä

Nyligen arrangerade Paper Province en eftermiddagskonferens på temat trä och fukt. Detta i samarbete med RISE, SIGA Cover, Setra, ByggPartner och ByggDialog Dalarna.

Det bjöds på ett fullsatt seminarium om att bygga i trä utan väderskydd. På plats för att mötas kring den gemensamma utmaningen i fukt och träbyggande fanns aktörer i stor bredd: entreprenörer, tekniska konsulter, arkitekter, fastighetsutvecklare och träindustri. Vasakronan stod som värd på plats och seminariet hölls i det nybyggda kontorshuset Magasin X i Uppsala.

Intressanta resultat
Under seminariet fick deltagarna bland annat ta del av intressanta lärdomar från byggprojektet Hemlingborg i Gävle. Siga, ByggPartner, Setra och RISE presenterade resultat och erfarenheter från tester av ett tätskiktsmembran som skydd för väta under montage av KL-trästommarna till projektet. Sammanfattningsvis kunde provtagningarna visa på att membranet, med kompletterande tejpning, håller det skyddade trät torrt och utan påväxt, men att man behöver vara väldigt noggrann vid applicering och under själva montaget så att inga hål uppkommer i membranet.

Samarbetet utfördes genom att Siga levererade membran och tejper, Setra applicerade tätskikt på bjälklagsplattor i torr fabriksmiljö och ByggPartner utförde kompletterande tejpning på byggarbetsplatsen under stommontaget. RISE anlitades som oberoende part för provtagning och analys av fukthalt och mikrobiell påväxt på trästommen. Alla parter framhöll samarbetet som avgörande för att få till stånd utveckling. Ett samarbete som bestod både av att var part utförde de moment som bäst lämpades, men också av att man tillsammans löste utmaningar och frågor vartefter de uppkom.

Självklart avrundades seminariet med en rundvandring i byggnaden Magasin X som både i stomme och inredningsdetaljer består av trä.

 

Detta inlägg har 0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fyra =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök