Toppfält: innehåll
Invigning Dalarnas Villa
Invigning Dalarnas Villa
Invigning Dalarnas Villa
Invigning Dalarnas Villa
Invigning Dalarnas Villa
Invigning Dalarnas Villa
Invigning Dalarnas Villa
Invigning Dalarnas Villa
Invigning Dalarnas Villa
Invigning Dalarnas Villa
Invigning Dalarnas VillaInvigning Dalarnas VillaInvigning Dalarnas VillaInvigning Dalarnas VillaInvigning Dalarnas VillaInvigning Dalarnas VillaInvigning Dalarnas VillaInvigning Dalarnas VillaInvigning Dalarnas Villa

Grattis, Dalarnas Villa

Idag är det officiell invigning av Dalarnas Villa, en testbädd som varit ett innovativt och lärande utvecklingsprojekt under drygt två års tid. Åke Persson från Byggdialogen passade på att överlämna en present till Dalarnas Försäkringsbolag från Byggdialogen. Vår present går precis som hela projektet i hållbarhetens tecken, en gåva till Naturarvet för att låta vår gammelskog åldras med värdighet.

Det har varit ett mycket spännande och viktigt projekt som inte bara väckt intresse lokalt i Dalarna utan även varit högintressant på nationell nivå. Inom Byggdialogen är vi mycket glada över att vi fått vara en del av ett sådant här projekt och kunnat följa det nära under hela processen ända från starten.

För drygt två år sedan gick startskottet till projektet när studenter från Högskolan Dalarnas byggutbildningar först fick se tomten där villan skulle byggas. Under en kurs våren 2017 tävlade studenterna i grupper mot varandra för att rita villan där en vinnare utsågs av en jury med representanter från Dalarnas Försäkringsbolag, Fiskarheden Villan, ByggDialog Dalarna och Högskolan Dalarna.

Med det vinnande förslaget som grund konstruerades villan och i september 2017 togs det första spadtaget till det här fantastiska projektet som inte bara haft som mål att förändra framtida småhusproduktion genom att bygga så brand, inbrotts och vattenskadesäkert som möjligt. Det har också varit ett utbildnings- och forskningsprojekt där en doktorand har forskat och även fortsättningsvis kommer att följa villan under ytterligare en tid. Projektet har haft som ambition att lära branschen bygga på ett bättre sätt och huset har projekterats av studenter vid Högskolan Dalarnas byggutbildningar med modifieringar och anpassningar utförda av Fiskarhedenvillan. Arbetet med att bygga huset har främst utförts av elever vid de gymnasiala byggutbildningarna under ledning av  Magnus Byggare och andra anlitade entreprenörer och installatörer. Intresset för projektet har varit otroligt stort från alla som besökt villan under tiden den uppförts och vi ser med spänning fram emot liknande testbäddar i framtiden.

Stort grattis Dalarnas Villa, alla som på något sätt varit delaktiga i projektet och alla i branschen som nu får tillgång till ännu mer kunskap.

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Klang och jubel
  Jag står och lyssnar på tal efter tal. Det är en glädjestund vi alla här delar.
  Och visst, villan är spännande, men det mentala lyft projektet medfört är djupt imponerande. Studiebesöken har följt vandra i strid ström. Minst 1500 personer har tagit del av innovationerna. Människor har samlats, inspirerats, diskuterat och förhoppningsvis tagit med sig nya idéer hem.
  Representanter från miljömärkningen Svanen talar om att villan klarat samtliga miljöutmaningar och kan nu betraktas som en svan. Familjens pappa, som står klara att flytta in, säger: Vi är en familj som är mycket för miljöarbetet och det här känns fantastiskt!
  Dalarnas Försäkringsbolags vd Ander Grånäs klipper bandet och förklarar Dalarnas Villa invigd.
  Men var det så här överväldigande? Ja, det var det faktiskt! Denna gång mötte man idel glada människor och personerna som medverkat lyste av berättigad stolthet.
  För dig och mig är projektet en inspiration men också en läxa. Så här kan man göra. Om fler tar bollen kommer Dalarna att sticka ut – nu kör vi!

 2. Dalarnas villa har gett oss forskare och studenter på högskolan en unik möjlighet att möta branschen och skapa kunskapsutbyte. Vi sporrar varandra! Inget är så pedagogiskt som att följa ett bygge i verkligheten.

  Tack alla som har varit med så långt för fantastiskt samarbete!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × ett =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök