Hoppa till innehåll
återbruk

Nu testas idén om en återbruksplattform för Dalarnas byggaktörer

Intresset för återbruk har exploderat i byggbranschen, för att möta utmaningar som klimatpåverkan, resursbrist och ökade materialkostnader. Men i praktiken är det ofta svårt att ställa om. I testbädden Regional återbruksplattform samverkar därför ett stort antal av Dalarnas byggaktörer för att hitta en gemensam lösning – som stärker den cirkulära ekonomin.

Idén till en återbruksplattform på regional nivå föddes när temagruppen Byggekot diskuterade utmaningen med att få igång materialflödet av återbrukade material och produkter. Intresset för återbruk är stort i branschen, men det är ofta svårt att hitta det man behöver och veta vem man ska kontakta. I testbädden undersöks nu därför möjligheterna till att skapa en digital, regional marknadsplats som pilot.

–Det är jättekul att se ett ökat intresse för återbruk. Alla som är med i arbetet är överens om att byggbranschen måste ställa om och där är återanvändning en viktig pusselbit. Allt fler aktörer har börjat se både ekonomiska fördelar och klimatvinster med återbruk och börjat implementera det i sina affärsmodeller och arbetssätt. Det är lätt att fastna i utmaningarna, men samtalen i testbädden är sporrande och ger ny energi för ett konstruktivt arbete framåt! säger Adam Andersson, byggingenjör på Archus och med i styrgruppen för testbädden.

Målet med den regionala återbruksplattformen är att göra begagnat byggmaterial i Dalarna synligt och tillgängligt för byggprojekt. Många företag har stora mängder oanvänt material i lager, men det saknas idag en matchning mellan material och användare. Plattformen skulle även kunna hantera material från rivningar, felbeställningar och lätt skadade produkter.

Tänka på nya sätt

Förutom att hitta en smart lösning för en effektiv logistik, behöver även kunskap spridas och beteenden, vanor och attityder förändras. Fredrika Wennström är arkitekt på Falugruppen arkitektkontor och sitter med i styrgruppen för testbädden:

– Historiskt sett har återbruk varit en naturlig del av våra liv, även om vi inte har kallat det återbruk. I tider när ekonomin var sämre använde och lagade vi det vi redan hade, i mycket högre utsträckning än idag. Idag har slit och släng blivit en självklarhet, men vi behöver bända den linjära modellen till en cirkel igen. Och att arbeta med återbrukade material kräver att vi tänker på nya sätt, att vi blir mer kreativa, flexibla och vill lösa utmaningar, säger hon.

Malin Boldrup är byggprojektledare på Ludvikahem och Ludvika Kommunfastigheter och med i styrgruppen för testbädden:

– Det finns verkligen en vilja i branschen att öka återbrukandet, men det är hur vi ska göra som är frågan. Vi undersöker tillsammans vilka behov som finns och vad som fungerar. Det här är en stor fråga vi inte kan lösa själva och den tar tid, därför är det bra om vi alla kan bidra med sin tid till projektet. Beteendeförändringar sker inte över en natt.

Från vänster: Malin Boldrup, LudvikaHem och Ludvika Kommunfastigheter, Fredrika Wennström, Falugruppen Arkitektkontor, Adam Andersson, Archus

Samverkan avgörande för arbetet

Från start har samverkan varit en avgörande del i arbetet med återbruksplattformen, där en kraftsamling skett för att få med både leverantörer, entreprenörer, beställare, konsulter och arkitekter på tåget. Eftersom det rör sig om en plattform för många olika aktörer med olika behov och utmaningar, är det viktigt att också ha en bredd bland de som är med och utvecklar den.

Testbädden är också en möjlighet för mindre företag att vara med och driva utvecklingen i en stor fråga, något som flera aktörer uppskattar. Arbetet med återbruk har tidigare skett parallellt ute på företagen, men nu blir dialogen mellan dem tydligare. Ingen ska behöva uppfinna hjulet på nytt.

– Många är engagerade i frågan om återbruk och vill vara med och investera sin tid i ett relativt outforskat område. Det är otroligt roligt och inspirerande! Det är en styrka att vi går samman, vi behöver det för att kunna utforska, testa och forma framtidens lösningar tillsammans. Genom ökad samverkan kan vi effektivisera arbetet och driva återbruket framåt, säger Maria Sten som är processledare för testbädden på ByggDialog Dalarna.

Vill du vara med och forma framtidens marknadsplats för återbruk?

Den 7 mars bjuder vi in dig till en inspirerande och viktig förmiddag där vi tillsammans utforskar:

  • Hur skapar vi en marknadsplats som är användarvänlig och framtidssäkrad – både för dagens behov och för 2040?
  • Vad behöver en regional marknadsplats för begagnat byggmaterial innehålla?

Läs mer och anmäl dig

Håll utkik efter fler uppdateringar om testbäddarna på vår webb och i våra sociala kanaler!