Toppfält: innehåll
Kenneth visar energihubben
Trapphus i Stjärnan
Bild från Lunchföreläsning
Bild från förmiddagen
Många på plats
Lyckavägen

Temagruppsmöten i kubik

Den 6e december anordnade vi ett ”hybridmöte” i Leksand på temat hållbart byggande. Tre grupper sammanstrålade för en gemensam lunchföreläsning av Stockholmshus kring deras koncepthus. I gnistrande vinterväder bjöds även in till studiebesök på olika platser i Leksand.

Dagen började på plats hos Leksandsbostäder där gruppen Klimatklubben samlades för att höra projektchef Alf Lilletofte berätta om deras byggprojekt Stjärnan, som var en av finalisterna i Sveriges Allmännyttas tävling Bästa Klimatinitiativen. Stärnan kan, via en energihubb, dela överskottsenergin från solceller till en intilliggande fastighet och på så vis tillvarata och optimera energianvändningen.

Stjärnorna Kenneth Blomquist och Alf Lilletofte, Leksandsbostäder

 

Dagen fortsatte sedan på Moskogen för lunchintag och föreläsning av Stockholmshus. Här deltog grupperna Klimatklubben, Äldreboendegruppen och Arkitekturrådet (på länk).
Bengt Rehn höll i föreläsningen som tog oss igenom hur det går till med Koncepthus, som bland annat bygger med trä och solceller men som också tänker in hållbarhet även i annat än material, tex att individuell mätning och debitering av elförbrukning ökar incitamentet att hålla nere förbrukningen.

Presentation på storbild

 

Äldreboendegruppen avslutade dagen med ett studiebesök på äldreboendet Lyckavägen. Boendet öppnade sina dörrar i december 2021 och består av 72 lägenheter. Nybyggnationen är en tillbyggnad till det gamla boendet, som även genomgått en renovering. Genom processen har man haft ett hälsofrämjande synsätt med människan i fokus. Bland annat finns flera gemensamma ytor för samvaro och aktiviteter.

En av de gemensamma ytorna för samvaro- ”Loungen”

 

Att samla olika grupper för gemensamma aktiviteter är ett koncept som vi på Byggdialogen tänker oss utveckla framåt så håll utkik!
Vi tackar alla som var med denna dag och bidrog på olika sätt.

Detta inlägg har 0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio − nio =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök