Hoppa till innehåll
Skiss över multiarenan

Testbädd Multiarenan Hillängen – för klokare val inom hållbart byggande

I uppdraget att bygga en ny multiarena vid Hillängens idrottsplats i Ludvika, har Ludvika kommunfastigheter höga ambitioner att bygga hållbart. Som testbädd hos Byggdialog Dalarna undersöker nu projektet frågan om hur offentliga beställare enklare kan göra kloka och hållbara val – och även fånga upp lärdomarna inför kommande projekt i en handbok.

I november 2024 blev byggprojektet Hillängen i tidigt skede en testbädd hos Byggdialog Dalarna. Medverkar gör Ludvika Kommunfastigheter, som beställare, tillsammans med entreprenören Byggpartner, samt Sweco, Intec och TL Konstruktion.

– Grundfrågan är ju varför det är så svårt att få till hållbarhet hela vägen genom långa byggprojekt. Man pratar ofta på en generell nivå, ATT man ska göra något, men man pratar mer sällan om HUR man faktiskt ska göra. Vi behöver komma till handling och få saker gjorda på ett hållbart sätt, och där handlar det mycket om vad som ska göras och när i tid vissa beslut behöver tas, säger Malin Boldrup som är byggprojektledare på Ludvika Kommunfastigheter.

Skapar ett ökat engagemang

Testbädden utgår från själva byggprojektet och fokuserar på beslutsprocessen under projekteringstiden. När bygghandlingarna är stämplade kommer testbädden avslutas – även om inget konkret bygge ännu syns ute på marken. Frågorna som diskuteras i testbädden hade diskuterats ändå, men det testbädden tillför är reflektioner och uppföljning av de val som faktiskt görs.

– I de intervjuer och workshops jag har haft med deltagarna framkommer det att man inte upplever så stor skillnad mot ett vanligt projekt. Men det är tydligt att beställaren Ludvika Kommunfastigheter upplevs som extra engagerad i dessa frågor. Fokuset i testbädden gör att alla som medverkar blir lite extra engagerade i frågorna om hållbarhet, säger Dan Gustafsson som är processledare på Byggdialog Dalarna.

Dan Gustafsson och Malin Boldrup

Ska leda till en handbok

Byggprojektet är i sin linda, men redan nu ser både Dan och Malin att testbäddsprocessen är givande. De diskussioner som förs om hållbara och kloka val gör nytta i projektet. De områden som man särskilt fokuserar på i detta projekt är flexibel användning, demonterbarhet och klimatavtryck.

Längre fram är planen att ta vara på de lärdomar som har gjorts, i form av en handbok för att enklare göra kloka och hållbara val, för både beställare, entreprenörer och projektörer. Den ska kopplas ihop med de vägledningar som redan finns framtagna av bland andra SKR och Sveriges Allmännytta. 

– Vi strävar efter att kunna ta fram en konkret och praktisk handledning med checklistor man kan använda sig av i kommande byggprojekt, berättar Dan Gustafsson.

– Det finns redan bra vägledningar som är generella, vi vill istället komma åt det projektspecifika och konkreta – för att andra ska kunna tillämpa checklistorna i sina projekt framöver, säger Malin Boldrup.