Hoppa till innehåll

Avslutat projekt

EcoINSIDE

Gränsöverskridande samarbete

Genom projektet EcoINSIDE sträckte Byggdialogen ut sina tentakler västerut. Tillsammans med Värmland och Norge utvecklades och fördjupades arbetet med energi och träbyggande för att komma närmare det hållbara samhället. Byggdialogens huvuduppgift var att leda utvecklingen av en innovationsplattform och sjösätta den på bred front.

Projektet som helhet syftade till att stärka företagens och regionens konkurrenskraft genom ett gränsöverskridande samarbete inom tre områden (”arbetspaket”)

  • Solenergi & Energisystem
  • Hållbart byggande
  • Hantering av restresurser

Erfarenheter från tidigare projekt visade att de tre valda insatsområdena hade särskilt stor potential för gränsöverskridande samarbete och att möjligheterna att uppnå konkreta resultat var goda. Byggdialogen arbetade med att omvandla samhällsproblem, som energi- och klimatproblematiken, till utveckling och tillväxt. Här fanns mycket att tillföra, eftersom samtliga tre fokusområden genomsyrades av tjänsteinnovation, forskning och utveckling samt företagsutveckling. Kompetensen i Dalarna togs tillvara och byggdes vidare på i ett gemensamt nätverk för hållbart byggande i hela inre Skandinavien.

EcoINSIDE stod för ”Inner Scandinavian Innovation and Development”. I Sverige deltog Dalarna och Värmland, i Norge Akershus och Hedmark. ByggDialog Dalarna ingick i den svenska projektgruppen. Projektet omfattade 2 miljoner kronor och berörde till större delen arbetspaketet Hållbart byggande. Inre Skandinavien hade potential att bli en drivande kraft för hållbart byggande, bland annat genom starka nätverk för miljöteknikföretagen.

För att uppnå energi- och klimatmålen krävdes en större användning av trä i nybyggnationer. ByggDialog Dalarna hade ett väl fungerande nätverk för kommuner med intresse för trä och ett branschnätverk som täckte hela byggsektorn. Genom samverkan, klusterutveckling och gemensamt lärande togs stora steg framåt inom det här området.

Ett annat område som drevs inom ramen för projektet var möjligheterna med EPC-kontrakt (att anlita konsulter för att inventera hur man kunde göra kostnadseffektiva energibesparingar). De dalakommuner som valde att teckna sådana studerades närmare. De eventuella brister som identifierades i arbetet specialgranskades för att se hur den här modellen kunde utvecklas.

ByggDialog Dalarnas innovationsfunktion, som arbetade med att utveckla en innovationsplattform i Dalarna, var aktiv i projektet. Övriga temagrupper som berördes av arbetet var förvaltargruppen, energigruppen och trägruppen. Projektet pågick till juni 2018.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i ByggDialog Dalarnas nätverk? Vi rekommenderar varmt att du går med i vårt nyhetsbrev och tar del av det senaste om projekt, aktiviteter och samverkan.

EU logotyp
Region Dalarna logotyp