ecoINSIDE2 var ett projekt som handlade om innovation och hållbar tillväxt.
I området Inre Skandinavien hade det sedan lång tid tillbaka funnits ett samarbete mellan de fyra länen Akershus, Hedmark, Dalarna och Värmland.
ecoINSIDE var ett erfaret partnerskap som fortsatte arbetet över gränserna för att göra Inre Skandinavien ledande inom grön tillväxt genom miljödriven affärsutveckling och ökade FoU-satsningar. Projektet syftade till att öka värdeskapandet och direkt bidra till att lösa de globala miljö- och klimatutmaningarna. Detta uppnåddes genom att utnyttja de olika kompetenser, styrkor och de väl etablerade nätverk och samarbeten inom näringsliv, akademi samt forsknings- och innovationsmiljöer som byggts upp under ecoINSIDE och tidigare FEM-projekt. Dessutom adresserade projektet Europas största utmaningar, klimat och digitalisering.
Inom de etablerade fokusområdena Solenergi & Energiteknik samt Hållbart Byggande hade en stark grund lagts, och med cirkulär ekonomi som ledstjärna fanns god potential att uppnå gränsregionalt mervärde på flera sätt.
De tre fokusområdena utvecklades vidare i nästa steg och tog formerna:
- WP1 Cirkulär Ekonomi i Inre Skandinavien
- WP2 Skandinaviskt Center för Solenergi & Energisystem
- WP3 Vägen mot ZEIS – Zero Emission in Inner Scandinavia
I ecoINSIDE2 genomsyrade cirkulär ekonomi arbetet, och synergierna mellan de tre områdena utnyttjades i ännu högre grad. Exempelvis betraktades solenergi som en integrerad del av energisystemet, och kopplingen till hållbart byggande var tydlig. Vidare krävde en hållbar hantering och optimering av byggmaterial att byggavfall sågs som en restresurs, där så mycket material som möjligt återanvändes vid både nybyggnation och renovering.
Syfte
ecoINSIDE2 fortsatte att stärka företagens och regionens konkurrenskraft genom att bygga vidare på det gränsöverskridande samarbetet inom Solenergi & Energisystem, Hållbart Byggande och Restresurser. De synergier som uppstod genom samkörningen av dessa tre fokusområden var tydliga – en bred och stark grupp av företag och aktörer involverades, och möjligheterna att nå ut vid nationella och internationella satsningar stärktes.
Med fokus på näringslivsutveckling och med cirkulära modeller som ledstjärna bidrog projektet till att de nationella och internationella klimatmålen uppnåddes, samtidigt som näringslivet, särskilt de små och medelstora företagens konkurrenskraft, förstärktes.