Toppfält: innehåll

Johanna tog steget …

Johanna tog steget från vården till byggarbetsledarprogrammet vid Högskolan Dalarna, fick stipendium för sitt examensarbete om infästningsmetoder i ribbdäck och nu är hon arbetsledare på ett trähusprojekt.

En blåsig dag i början på april åkte vi till Ludvika för att göra ett reportage om Johanna och hur hennes vardag ser ut nu, hur det gick att komma in i byggbranschen och hur hon med lite perspektiv ser tillbaka på sin studietid. Vid tiden för besöket var projektet i ett tidigt skede. Längst bort från etableringen var gruset synligt där det senare ska gjutas en betongplatta medan taket var på närmast etableringen. Projektet som Johanna är arbetsledare på är en nybyggnation av en bussdepå med plats för drygt 30 fordon, tvätthall, verkstad och personalutrymmen. Stommen i huset är av limträ, en stomme som levereras från en leverantör i Dalarna, så hållbarhetstänket i projektet känns bra. Den totala byggytan är ca 1600 m2 och hela projektet ska vara klart innan årsskiftet 20/21.

Johanna har tidigare arbetat inom vården som teamledare och gruppchef på ett demensboende, men kände att hon ville göra något annat. Efter en hel del funderande, som är naturligt när ett så stort steg i livet ska tas, kom hon på att det var mot byggbranschen hon skulle sikta. Att sambon redan är i branschen hjälpte till i det beslutet. Sökande efter lämplig utbildning startades och hon landade ganska snart i Arbetsledarprogrammet vid Högskolan Dalarna, en tvåårig utbildning med goda utsikter till ett bra jobb. Hon trivdes bra på utbildningen och lyfter samverkansaktiviteterna som en framgångsfaktor med bland annat gästföreläsare, verksamhetsförlagd utbildning och studiebesök.

När det var dags att skriva examensarbetet kände Johanna att hon på något sätt ville skriva om träbyggande. Under en av alla träffar med branschen hittade hon ett företag som hjälpte henne att formulera en frågeställning och begränsa arbetet så att det passade tiden hon hade på sig att skriva. Då utbildningen leder till ett ganska praktiskt arbete ville hon skriva om en praktisk utmaning i träbyggande och inte teoretiska beräkningar som passar mer för byggingenjörer. Under arbetet blev hon väldigt väl mottagen av både hantverkare och platschefer på byggarbetsplatserna hon besökte.

Nedan kan du läsa Johannas examensarbete som handlar om infästningar av ribbdäck och vilken metod som är bäst både med hänsyn till arbetsmiljö och effektivitet.

 Infästning av ribbdäck, Johanna Flodström

Detta inlägg har 0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 2 =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök