Toppfält: innehåll
Villazero

Nu har VillaZero fått sin certifiering

Nu är det klart! Beviset är utdelat och Villazero är nu på riktigt Sveriges första NollCO2-certifierade småhus. Helena Tallberg, projektledare på Fiskarhedenvillan är både glad och stolt:

– Vi var absolut inte säkra på att vi skulle klara det. Vi gick in med inställningen att hur det än går så blir det ett nyttigt läroprojekt. Att vi nu har klarat en av de tuffaste miljöcertifieringen som finns känns fantastiskt.

Villazero-projektet är som namnet antyder ett byggprojekt som strävar efter noll växthusgaser. Ett samverkansprojekt mellan Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna med stöd ifrån Region Dalarna. Villazero är också ett jämställdhetsprojekt! Huset byggdes av ByggPartner av ett bygglag med enbart kvinnor. Projektet är Sweden Green Building Councils (SGBC) första pilotprojekt i den nya satsningen att certifiera småhus inom NollCO2. Villazero har också certifieras enligt Svanen. För att klara de tuffa kraven i certifieringen måste byggnadens livscykels klimatpåverkan redovisas och balanseras med klimatåtgärder till nettonoll klimatpåverkan. I beräkningarna och praktiken behöver Villazero uppnå 30 % mindre CO2-utsläpp än ett vanligt hus.

– Projekt som Villazero är jätteviktiga, säger SGBC:s expert Pia Stoll. Ett hus är den största materielinvesteringen man som privatperson gör i sitt liv och en certifiering som visar att den har nettonoll klimatpåverkan är ett kvitto på att man gjort ett fint bidrag till framtida generationer.

En trägrund istället för betong

Syftet med Villazero har varit att få fram framtidens klimatsmartaste byggtekniker och byggmaterial. I en traditionell villa är det grundkonstruktionen som står för 20–25 % av total miljöpåverkan. Betongen är den största miljöboven. I Villazero valde man en innovativ lösning för detta genom att bygga huset på en platta av trä stället för en betongplatta. Men projektet innehöll många fler utmaningar.

– Vi har varit tvungna att på nytt utvärdera alla de material som normalt används för att bygga ett småhus och även omvärdera vissa av dem, säger Erik Jäderbrink på Fiskarhedenvillan. Nu vet vi vilka material som generellt har hög klimatpåverkan, men även att samma material från en annan tillverkare kan ha en betydligt lägre påverkan än genomsnittet. Eftersom frågan om hållbarhet är väldigt komplex så kan vi även dra stor nytta av metodiken och tankesättet som certifieringen NollCO2 har tagit fram. Vi vet nu hur vi kan utvärdera byggmaterialens klimatpåverkan samtidigt som vi ser till att huset som helhet har låg klimatpåverkan (genom låg energianvändning) i sin drift. Många av de materialval som vi gjort till Villazero kommer att utvärderas för att potentiellt kunna användas i våra hus framöver.

Helena Tallberg, fortsätter:

– Det här projektet har inneburit en unik möjlighet för alla inblandade att lära sig mer om hur man ska bygga för att sänka koldioxidavtrycket, men den stora vinsten för miljön gör vi när vi kan skala upp allt. Som gammal orienterare skulle jag kunna göra liknelsen att vi ritade kartan medan vi sprang. Men nu är jobbet gjort och det är dags att börja fundera på hur vi tar det vidare.

Detta inlägg har 0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 4 =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök