Vi välkomnar varmt vår nya kollega Ina Fyhr till ByggDialog Dalarna. Ina kommer närmast från…
Så ska testbädd Skogstäppan utveckla hållbara upphandlingar för byggsektorn
Koldioxidutsläppen i bygg- och fastighetssektorn är stora – ungefär en femtedel av Sveriges utsläpp totalt. För att lyckas sänka dessa krävs en tydlig plan för hållbarhet redan i anbudsprocessen, med cirkulära modeller och återbruk. Detta är just vad Borlänge kommunfastigheter utvecklar i sitt projekt Skogstäppan just nu.
I Borlänge kommun finns en antagen miljöstrategi där målet är att bli klimatneutrala 2030. Just eftersom byggsektorn genererar så pass stora utsläpp, har Borlänge kommunfastigheter valt att satsa på att förstärka incitamenten i deras upphandlingar för att generera lägre utsläpp kopplat till kommunens byggprojekt. Det som startade som ett Vinnovaprojekt för att utveckla riktlinjer för detta, har nu utvecklats till ett verkligt case och en testbädd hos Byggdialog Dalarna. Där sammanställs erfarenheter och lärdomar kommuniceras under projektets gång.
– För att vi ska lyckas bli klimatneutrala till 2030 behöver vi agera snabbt och göra rätt redan från början vid byggprojekt. Vi behöver se över våra befintliga resurser och se vad vi kan återbruka, i varje projekt. Och vi behöver även tänka framåt, så att vi upphandlar det som kan demonteras smart och återbrukas även i framtiden, säger Jessica Burman som är projektledare för strategi och fastighet på Borlänge kommun.
Tillsammans med en konsult har Kommunfastigheter och Tunabyggen därför arbetat fram nya riktlinjer och en manual för hållbar upphandling. I dessa finns krav på klimatneutralitet, på allt från utformning och byggmaterial till transporter och avfall. Kraven är ställda med målet att stimulera innovation samt utveckla byggande och förvaltning på ett klimatsmart sätt.
Skriande behov av nya sätt att upphandla
Nu har de nya riktlinjerna provats för första gången. En entreprenör är upphandlad för att bygga om förskolan Skogstäppan till ändamålsenliga lokaler för LSS, där återbruk går som en röd tråd genom hela projektet. Projekteringen har startat i september och allt beräknas vara klart sommaren 2025. Nu handlar mycket om återbruksinventering och hitta en samordning av återbrukade material och restmaterial.
– Det finns ett skriande behov av att utveckla upphandlingarna för att kunna ställa klimatrelaterade krav. Många vill, men vet inte hur och att just förena regler och krav med innovation och nytänkande är en knäckfråga. Vi är övertygade om att projektet kommer stärka branschen genom ny kunskap och nya verktyg för mer hållbara upphandlingar, säger Sarah Wiklund, som är processledare och biträdande projektledare på Byggdialog Dalarna.
Sprider erfarenheter för att fler ska ställa om
För att lyckas med klimatarbetet krävs arbete tillsammans och samverkan mellan beställare, entreprenörer och konsulter. Målen är gemensamma och arbetet behöver därför också vara det.
I testbädden är därför allt arbete transparent, med målet att sprida kunskap vidare till fler.
– Vi ser det som en enorm fördel att genom Byggdialogens testbädd få stöd i att ta reda på vad som fungerade bra och mindre bra – och sprida detta vidare till kollegor i branschen. Oavsett var vi arbetar behöver alla börja med sin del i klimatarbetet. Och om vi kan vara med och sprida kunskap och hjälpa andra framåt, är det positivt för alla. Det handlar mycket om att tänka nytt och ändra attityd i branschen, säger Jessica Burman.
– Det är ett spännande projekt eftersom det är så högt tryck på anbudsprocessen och hur man kan föra in mer hållbarhet redan där. Många har redan visat intresse för Skogstäppan, vilket är jättekul. En utmaning med projekt generellt är att få det att leva vidare, även efter projektets slut. Därför lägger vi stor vikt på det vi lämnar efter oss. Vi vill ge branschen möjlighet att ta vid, skala upp och att fler ska kunna göra samma grej, säger Sarah Wiklund på Byggdialog Dalarna.
Håll utkik efter fler uppdateringar om testbäddarna på vår webb och i våra sociala kanaler!
Text:
Detta inlägg har 0 kommentarer