Hoppa till innehåll

Avslutat projekt

EFFECT4buildings

EFFECT4 buildings var en del av genomförandet av EU: s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) och utsågs som ett flaggskeppsprojekt inom både politikområdet Energi och det horisontella området Klimat. Flaggskeppsprojekt visar EUSBSR: s framsteg särskilt väl och fungerar som pilotexempel för önskad förändring.

Bakgrund till projektet

Att minska energiförbrukningen och energislöseriet blir allt viktigare för EU och är en strategisk prioritet. Investeringar i energieffektiv teknik och förnybar energi bidrar till att uppnå EU: s energi- och klimatmål samtidigt som det skapar ekonomisk tillväxt.

Bostäder och lokaler står för en stor del av energianvändningen. EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda innehåller flera bestämmelser för att förbättra energieffektiviteten i både nya och befintliga byggnader.

Det är ett krav att befintliga byggnader som genomgår större renoveringar tillämpar minimikraven avseende energiprestanda. Alla nya byggnader måste ha en energiförbrukning på nära noll senast den 31 december 2020. Det är även krav på att det sker energicertifiering av byggnader eller byggnadsenheter, regelbundna inspektioner av värme- och luftkonditioneringssystem i byggnader och oberoende kontrollsystem för energicertifikat och inspektionsrapporter.

Projektsammanfattning

Målet med EFFECT4buildings var att öka antalet energieffektivitetsåtgärder som genomförs i existerande offentliga byggnader i Östersjöregionen. Målgruppen var offentliga fastighetsägare som ofta vet vilka åtgärder som är tekniskt möjliga och ibland har beräkningar som visar att dessa investeringar är lönsamma, men trots det inte genomför åtgärderna på grund av finansiella hinder.

Projektet har resulterat i en verktygslåda med finansiella metoder som kan förbättrar lönsamheten, underlättar finansieringen och minska riskerna av energiinvesteringar i offentliga fastigheter. Exempel på verktyg är lönsamhetsberäkningar, åtgärdspaket, bidragsoptimering, EPC, multifunktionella avtal, gröna leasingavtal och ekonomiska modeller för både produktion och användning av energi.

EFFECT4buildings kopplade samman offentliga fastighetsägare med leverantörer av lösningar för att nå en effektivare användning i Östersjöregionen. Finansiella verktyg och metoder utvecklades genom olika reella fall bland partner som deltog i projektet.

Verktygslådan har av projektet gjorts tillgänglig online. Offentliga fastighetsägare har utbildas i hur man använder verktygen och ökat sin förmåga att övertyga politiska beslutsfattare att genomföra och investera i energieffektivitetsåtgärder.

Resultat från projektet EFFECT4buildings

Interreg, Baltic Sea Region projektet EFFECT4building ger fastighetsägare och förvaltare en uppsättning verktyg för att stödja genomförandet av fler energieffektivitetsåtgärder. Verktygen har utvecklats och förbättrats ut i från verkliga fall som skapats i projektet. EFFECT4building är ett samarbete mellan Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland och Polen.

Investeringar i energieffektivitet sker för närvarande inte i den takt som behövs, hinder som höga initiala kostnader, bristande tillgång till finansiering, hög upplevd risk, bristande förtroende för ny teknik, konkurrerande investeringsprioriteringar, brist på kunskap, medvetenhet och personliga resurser samt delade incitament.

Många av dessa hinder kan övervinnas med väl utformade finansiella verktyg och instrument. Tillsammans med kompletterande åtgärder som politik, förordningar, medvetandehöjande aktiviteter och beteende förändra initiativ och affärsmodeller för energieffektivitetslösningar en hållbar långsiktig effekt kommer att nås.

Projektet EFFECT4buildings har utvecklat, ihop med fastighetsförvaltare, en omfattande verktygslåda med finansiella verktyg och metoder som stödjer och minskar risken vid energiinvesteringar i byggnader.

ByggDialog Dalarnas del i projektet har fokuserats på samspelet mellan fastighetsförvaltaren och verksamheten i offentliga lokaler. Genom att utveckla ett miljökontrakt mellan parterna, innehållande gemensam uppföljning och utvärdering, kan energieffektiviseringen nå ytterligare ca 10 %. Projektet har testat och utvecklat modellen på två grundskolor i två dalakommuner.

Läs vidare om det som framkommit i projektet på www.EFFECT4buildings.se eller på:

Verktyg, tips och metoder

Gröna hyresavtal

EPC snabbtest

Handbok för god inomhusmiljö

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i ByggDialog Dalarnas nätverk? Vi rekommenderar varmt att du går med i vårt nyhetsbrev och tar del av det senaste om projekt, aktiviteter och samverkan.

EU logotyp
Region Dalarna logotyp