Genom att upprätta gröna hyresavtal kan fastighetsägaren och förvaltaren skapa samarbeten med hyresgästen. Målet är att ytterligare minska energianvändningen genom smarta och koordinerade åtgärder på båda sidor. Ett av de områden gröna avtal kan bidra med lösningar i är vid effekttoppar. I stället för att investera i dyra utbyggnader kan topparna kontrolleras via avtal där hyresgästen bidrar.
Här provas och utvecklas modellen i projektet EFFECT4buildings där tre samarbetspartners deltar. Bergsnässkolan i Avesta skriver avtal med förvaltaren, det kommunalägda bolaget Gamla Byn. Smedberskolan i Vansbro är ytterligare en deltagande skola där kommunens fastighetskontor tecknar avtal med skolledningen. Regionfastigheter har länge använt sig av gröna hyresavtal och har idag över 500 stycken. Här vill man pröva att utveckla samarbetet i framför allt uppföljningsfasen.
Trevlig läsning!
Bergsnässkolan är en liten grundskola för årskurs F-6 belägen i centrala Avesta. Skolan är från mitten av 1900-talet med förhållandevis hög energianvändning och inte genomgått några större renoveringar det senaste 5 åren. Det gör skolan intressant som testbädd för gröna hyresavtal. På skolan går ca 250 elever och ca 25 lärare.
Januari 2019 skrev skolan på ett avtal med Gamla Byn där båda parter tar ett gemensamt ansvar för att minska skolans energianvändning. Skolans största del i avtalet är att genom beteende-ändringar och pedagogik få personal och elever att minska energianvändningen i dagliga verksamheten. Gamla Byn ansvarar för att fastigheten är anpassad till verksamhetens behov. Genom samarbetet ska man bli effektivare på att åtgärda brister som upptäcks av skolan.
Förvaltaren och skolan har regelbundna energimöten där fastighets- och energifrågor diskuteras. Mötena bidrar till en bättre dialog mellan kommunen och skolan. Det gör att fastigheten och verksamheten hamnar i centrum, en mer verksamhetsanpassad fastighet och resultatet är en minskad energianvändning. År ett kommer skolan och Gamla Byn att dela på den ekonomiska besparing som besparingen av energi bidragit till.
Tänk om man lyckas engagera eleverna i uppföljningen! Det du Greta!
Lärarnas och elevernas inspiration
Här kan du hämta pedagogiska idéer om hur eleverna kan engageras i energi och miljöarbetet på skolan:
Ta gärna kontakt med oss om du vill eller har provat materialet!
https://www.naturskyddsforeningen.se/skola
http://www.energikunskap.se/
Våren 2019 skrev Vansbro Kommun och Smedbergsskolan på sitt första gröna hyresavtal. Båda partnerna förbinder sig att arbeta med fastigheten och verksamheten för att minska sitt avtryck på klimatet. Det uppnås genom beteende ändringar i verksamheten, energioptimering av fastigheten och ökad återvinning av avfall.
Smedbergsskolan är en mellan- och högstadieskola med ca 330 elever och 70 lärare och årskurserna är 4–9. Det är en komplex byggnad med mycket aktivitet, skolan har verksamhet även på loven. Det är positivt att lokaler används till fullo. Köket serverar ca 1000 portioner om dagen 7 dagar i veckan. Det gör att det är extra viktigt för kommunen att ha dialog med skolan för att förstå verksamheten och kunna optimera fastigheten efter deras behov.
Skolans drivkraft är att få en dialog om hur fastigheten fungerar och att sätta fastigheten i centrum. Kommunen ser testet av hyresavtal som ett verktyg för att få bättre kontroll på fastigheten. Om det gröna hyresavtalet fungerar så är planen att kommunens samtliga fastigheter skall ha hyreskontrakt med ett bifogat grönt hyresavtal.
Skolan tillsammans med kommunen planerar att varje år anordna en energidag för att sprida budskapet om skolans minskade klimatpåverkan. Energidagen kan vara en utmärkt plattform för information till föräldrarna, dvs till Vansbros befolkning.
Lärarnas och elevernas inspiration
Här kan du hämta pedagogiska idéer om hur eleverna kan engageras i energi och miljöarbetet på skolan:
Ta gärna kontakt med oss om du vill eller har provat materialet!
https://www.naturskyddsforeningen.se/skola
http://www.energikunskap.se/