Toppfält: innehåll
Frukostmöte

Det händer något …

Jag sitter på ett frukostmöte i Falun. Det är Amberline Partners som tillsammans med Byggdialogen bjuder in. När vi avslutat fikandet träder två ungdomar fram och håller ett föredrag om hållbar utveckling. Jag förvånas och gläds. Här står två unga killar och talar varmt om de förändringar företag behöver göra för att möta ungdomens mera djupgående insikter om vad världen behöver för att överleva.

De två ungdomarna berättar att de avslutat sina anställningar i Stockholm, flyttat till Gagnef och öppnat företaget Helbild Studio. Tanken är att arbeta med hållbar utveckling och med företag som vill utveckla sig inom området.

Det är många märkliga associationer jag får som arbetat professionellt med hållbar utveckling i nästan 30 år – håller det på att hända något nytt, något stort? Ungdomarna hävdar i alla fall det och exemplifierar med att deras generation förstår, ser igenom företags ytliga försök att miljöanpassa sina produkter. Det går inte längre att ägna sig åt Greenwashing och ungdomarna tänker ställa krav på såväl produkt, produktion som på det företag man söker anställning på.

Det är en härlig friskhet i deras tal som rycker med en ringräv på området som jag. Grundprinciper inom hållbar utveckling verkar sitta som del i ryggmärgen, betraktas som självklarheter och med kaxighet hävdar man ”här kommer vår generation”!

Frukosten är som sagt arrangerad av Amberline Partner som hyrt in dessa föreläsare. Företaget säljer PVC-fönster från tillverkare i Tyskland och Thomas Norberg från företaget bjuder in till miljödiskussion om produkterna. Han menar att han har fakta på allt och att det är fördomarna han ständigt tvingas ta strid emot. Plasten är återvinningsbar, långlivad och underhållsfri. Den har marknadens bästa energivärden och produkterna har upprättade livscykelanalyser för jämförelser.

Allt det där låter ju bra, men nu är det så att jag under ett långt yrkesliv bekämpat användningen av PVC av miljöskäl. Jag minns hur industrin uppvaktade oss för att tala oss tillrätta om PVC-plastens företräden och låga miljöpåverkan, men vi hade på den tiden argument som höll. Nu är det mera osäkert. Thomas kan svara på alla de frågor vi ställer och jag känner hur min bild rämnar.

Tänk vad svårt det är att göra upp med sig själv! Vad svårt det är att konstatera att det har hänt saker, att tiden gått. Min kunskap i ämnet känns föråldrad och jag är inte uppdaterad. Är det inte så att PVC som material har sina fördelar i vissa produkter? Amberlines fönster är bevisligen marknadens mest energieffektiva produkt – om man sätter energieffektivisering och miljöcertifiering högt hjälper dessa fönster till att klara även hårda krav.

Ja, egen förändring gör ont …

 

Åke Persson

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Du har rätt Åke Men inga problem för digDu har alltid varit flexibel och lyhörd Är man intresserad av utveckling sitter det i generna
  Jag förutsätter att de kan visa en materialdeklararion på sina fönster som verifierar hållbarheten H
  Jag har en gång i tiden varit förtjust i plastfönster intill de straffades av miljöskäl och dålig hållbarhet Blev skeva i karmarna dålig ytfinnish
  Men en klassning i materialdatabasen vore bra som referens
  Bra reflektioner med öppet sinnelag av Åke
  Allt gott
  Martin
  Emeritus

 2. Enligt Amberline Partner är man med i Byggvarubedömningen som ju klassar miljöprestanda. När det gäller hållbarhet så är det, så vitt jag förstår, ett av de bättre försäljningsargumenten. Det finns en stålprofil som stabiliserar som tillsammans med materialet bidrar till en livstid på 40 – 60 år, vissa säger 100 år! Om fabriken lagt på en färgfolie ger man 25 års garanti.

 3. Vi anväder enbart Veka profiler från Tyskland så gå in på veka .com så får man hela llc processen
  Men hör gärna av er till oss så kan vi träffas och berätta om våra moderna fönster

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio + 12 =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök