Vid samverkans- och kunskapsutvecklingsprojektet Hållsam Dalarnas webbaserade slutkonferens den 26 november lockades cirka 50 deltagare. Här presenterades idéer om Hållsams framtid som ett nätverk som även fortsättningsvis bidrar till att påverka den strategiska fysiska samhällsplaneringen i Dalarna i en mer hållbar riktning, från vision till verklighet. Det handlar bl a om att främja gränsöverskridande samverkan och synergier mellan olika sektorer, aktörer och planeringsnivåer, samt höja planeringsaktörernas kunskap, kompetens och ambitioner.
Vid konferensen presenterades exempel på teman för framtida kunskaps- och utvecklingsprojekt som Hållsam skulle kunna vara med och driva (förutsatt tillgång till extern finansiering): regional planering och framtidsbilder, metodutveckling för den nya strategiska översiktsplaneringen, hållbar by- och landsbygdsutveckling, integrera Agenda 2030 i fysisk planering, äldrevänliga stads- och samhällsutveckling, cirkulära perspektiv i samhällsplaneringen, Dalaribba: höjda ambitioner och mål – utifrån egna förutsättningar men tillsammans, Bo- och byggmässa ”Hållbara Dalarna 2030”… Vi tar gärna emot fler förslag i kommentarsfältet!
Vid slutkonferensens mentimeterövning fick deltagarna möjlighet att ge inspel om Hållsamnätverkets fortsatta inriktning och arbetssätt. Hållbara transporter, social hållbarhet, grön- och blåstruktur samt hållbart byggande och resurshushållning var de fyra sakområden som de deltagande ansåg borde prioriteras. När det gällde planeringens organisation och processer prioriterades styrmedel, samspel mellan plannivåer och genomförande samt regional och mellankommunal planering. Vid frågan om på vilka sätt Hållsam ska arbeta med kunskaps- och kompetensutveckling prioriterades främst webbaserade konferenser och seminarier följt av workshopserier ”live”. Vid den avslutande frisvarsövningen dominerade önskemål om önskad samverkan/samsyn/samarbete/samordning, men även bättre koppling mellan vision-planer-genomförande – i övrigt en bred palett av olika förslag.
Resultatet från denna mentimeterövning utgör ett bra underlag för Hållsamsprojektets slutrapport och förberedelserna för det framtida arbetet som nätverk. Det gör även svar från tidigare Hållsamövningar under året, där bl a inspiration och goda exempel lyfts fram som Hållsams viktigaste uppgifter för att sporra länets planeringsaktörer att planera i en mer hållbar riktning. Vi ser fram emot ett nytt och inspirerande 2021 i hållbarhetens tecken!
Mats Johan Lundström, Högskolan Dalarna och processledare i Hållsam