Den 3 december samlades bygg- och fastighetsbranschen i Dalarna för att fira framsteg, innovation och…
De vill göra något viktigt för samhället
– Det känns spännande att kunna påverka hur samhället ska se ut, tycker Emmy Heinonen. Hon är en av de studenter som under förra veckan påbörjade sina studier vid Högskolan Dalarnas byggrelaterade program. Med studiebesök, föreläsning och workshop fick studenterna ett varmt välkomnande till Dalarnas bygg- och fastighetsektor.
Bussen kämpar sig upp för den branta backen och släpper av sina passagerare vid en redan slående vy över Siljansnäs och dess omgivningar. De nära 30 studenterna fortsätter uppför backen och samlas mellan tallarna framför Naturum Dalarna. Här reser sig det nybyggda utsiktstornet, imponerande 70 meter över betraktarna.
– Det är en ny byggnad, det syns på den enkla stilen, kommenterar Bedirhan Narci. Han ska läsa Byggteknik och är särskilt intresserad av arkitektur.
– Jag vill jobba med arkitekturdelen. Jag läste tidigare Teknik – samhällsbyggnad och miljö i Östersund, det här känns som en naturlig fortsättning som passar mig. Jag tror att den här utbildningen kommer hjälpa mig i framtiden, säger han.
Byggdialog Dalarna anordnar varje år en introduktionsdag för de nya studenterna vid Högskolan Dalarnas byggrelaterade program. Den här dagen får studenterna göra ett studiebesök vid ett intressant byggprojekt samt introduceras till den branschsamverkan som de har möjlighet att vara del av under sin studietid. Som bonus får de också chansen att lära känna sina nya kurskamrater.
Kajsa Eriksson, Viktor Wallgren Karlsson, Karin Snis och Alina Lagerström i lag Byggteknik vann tipspromenaden och fick ett varsitt paket bra-att-ha-saker som pris.
Lockas av många möjligheter
Några försiktiga samtal har redan satt igång när gruppen samlas utanför Naturum. Det är den andra dagen på utbildningen och de flesta av studenterna har aldrig träffats förut. Det hänger en nyfikenhet i luften, men inte bara för de nya kurskamraterna, utan också för utbildningen i stort.
– Jag har alltid varit intresserad av byggvärlden, kanske för att flera i min familj jobbar inom bygg så jag har nog inspirerats av dem. Det verkar vara en spännande utbildning, ett brett program så det finns många möjligheter, säger Louise Samuelsson som ska läsa Byggteknik – Produktion och förvaltning. Bredvid står William Danielsen som ska läsa samma utbildning.
– Jag jobbade i bygghandel tidigare och där väcktes intresset. Sedan kände jag att jag ville ha en djupare förståelse och lära mig mer, det var därför jag sökte den här utbildningen. Vi får se vart det leder, säger William.
Dagen inleds med ett föredrag från Magnus Emilsson från Limträteknik som har konstruerat utsiktstornet. Han berättar bland annat om arbetet med livscykelanalyser och beräkningarna bakom materialvalen.
– Efter klimatberäkningar och livscykelanalyser föll valet på en trästomme. Stora delar av tornet är byggt av KL-trä. Det är en hög och slank byggnad, vilket gör att vi får intressanta beräkningar på till exempel vindlasterna, förklarar Magnus.
Inspirerande konstruktion
Utsiktstornet är Sveriges första certifierade byggnad enligt FSC-systemen. Särskild vikt har lagts vid valet av material ur ett klimatperspektiv. Men det har också ett för Sverige ovanligt yttre. Det har en kolad fasad, en metod som är hämtad från Japan där ytan på träet bränns istället för att målas.
– Det ger ett bra skydd mot väder och vind som har lång livslängd. Det är också en vacker lösning som gnistrar fint i solen, berättar Magnus.
Inför den guidade turen upp i utsiktstornet blir studenterna uppmanade att titta lite extra noga på ändträet i olika byggnadsdetaljer för att tydligt se KL-träets uppbyggnad och på hur infästningar dolts i trapphusets väggar. Det höga trapphuset och den stilrena designen lyfter verkligen fram naturen och utsikten utanför medan besökaren tar sig högre. Byggnaden ger upphov till många imponerade kommentarer och ett surr av nyfikna funderingar kring byggmetoderna.
Från terrassen på toppen får besökaren en sjumilavy över Siljan och Siljansnäs med omnejd. En klar dag som denna går det till och med att skymta Korpimäki i horisonten, det högsta berget i Orsa kommun som ligger sju mil från Naturum.
Erik Brandt som ska gå Byggingenjörsprogrammet är en av de som tycker att han fick inspiration från besöket. Även om han tänker sig att jobba med lite mindre byggnader efter utbildningen.
– Det ska verkligen bli spännande att få lära sig mer om olika material och hur de kan användas. Jag vill nog jobba med villor och småhus, säger han.
Vill göra avtryck i samhället
Förmiddagen innehåller också en workshop där studenterna får svara på olika frågor två och två. Emmy Heinonen och Emma Roos gör övningen tillsammans och pratar om varför de sökt sig till byggbranschen.
– Jag gick Samhällsbyggande och miljö på gymnasiet och sökte det här nu för att det påminde om det, berättar Emma och Emmy håller med henne.
– Jag visste att jag ville läsa teknik av något slag och valde det här eftersom det är brett och har många karriärmöjligheter. Jag vill ha ett varierat jobb, gärna ett där jag får vara social och träffa folk. Byggbranschen verkar väldigt intressant och spännande, det känns som att vi är viktiga för samhället. Att vi kan påverka hur samhället ska se ut. Det är ju också ett hett ämne med hållbarhet och hållbart byggande som känns spännande, säger hon.
En bit därifrån pratar Matilda Andersson, Tobias Tjäder och Viktor Jansson om vad de tänker sig att jobba med. Det handlar om allt från villor och inredning till brobyggande.
– Jag tycker det är intressant att räkna på bärighet och sådana saker, att få ett bygge att hålla ihop. Att bygga broar till exempel, det känns lockande. Det är också något symboliskt fint med att bygga broar, menar Tobias.
Ser ljust på framtiden
Viktor tycker att det som gjort mest intryck under första halvan av dagen var de exempelbilder som Magnus Emilsson visade på olika byggen som företaget var med och skapat. Att få se vad det kan bli var riktigt kul, tycker han. Han är lite särskilt intresserad av infrastruktur och samverkan i trafiken och hoppas kunna fördjupa kunskapen om det under utbildningen.
– Det är intressant hur utformningen av vägen kan få hela trafiken att ändras. Det är också kul med tunnlar och järnväg. Jag blev inspirerad av världens längsta järnvägstunnel som nyligen byggts i Schweiz, berättar han.
Både Viktor och Tobias ser ljust på framtiden inom byggbranschen.
– Det kommer alltid behöva byggas, så det kommer att finnas jobb när vi är klara. Det är ju dessutom generationsskiften på gång. Sedan kommer säkert byggbranschen att förändras en del framöver, det kommer bli mer miljökrav till exempel. Det är en bransch som hela tiden förändras. Vi får väl se vad som händer.
Kloka ord på vägen
Under eftermiddagen var studenterna åter på Campus Borlänge för dagens andra del. En eftermiddag med syfte att inspirera de nya studenterna att ta tillvara på studietidens möjligheter till branschkontakt och ge dem konkreta exempel på hur en resa in i byggbranschen kan se ut. Med under eftermiddagen fanns Hampus Stendahl från Byggdialog Dalarna, Teknikerjaktens Johan Sonne samt två alumner och en nuvarande student.
Byggdialog och Teknikerjakten berättade om sina uppdrag och framför allt om hur studenterna genom detta har möjligheter att redan under utbildningen börja bygga ett kontaktnät i branschen, få ut mer av studietiden och börja skapa sig en för arbetsgivare attraktiv kunskaps- och erfarenhets profil. Det kan till exempel handla om att engagera sig i projekt som Eximus eller att visa framfötterna i någon av de olika uppgifter i kurser som genomförs tillsammans med aktörer i branschen.
Potentialen i detta illustreras tydligt genom alumnen Emma Sillanpääs berättelse. Emma studerade Bygg- och samhällsplanerar programmet och arbetar nu som Planarkitekt i Säters kommun. Hon berättar att hon först fick kontakt med Säters kommun under en kursuppgift. En dialog som ledde till sommarjobb och senare anställning efter avslutad utbildning. Även Jonathan Friberg, Skanska, som studerat Byggteknik – Produktion och förvaltning och idag arbetar som arbetsledare talar om hur de kontakter som knöts med branschen under utbildningen hjälpte honom att öka sin förståelse för vilka möjligheter branschen kunde erbjuda.
En bransch att utveckla och utvecklas i
Det märks att både Emma och Jonathan hittat en yrkesbana som de trivs i, de berättar engagerat om hur deras personliga styrkor och drivkrafter får komma till uttryck och utvecklas i deras nuvarande uppdrag. Det handlar om allt från kreativ problemlösning mitt i en process till glädjen och tillfredsställelsen i att överlämna ett färdigt byggprojekt till en nöjd beställare.
Dagen rundas av med ett öppenhjärtigt tal från Joacim Johansson som studerar andra året på Bygg- och samhällsplanerarprogrammet. Han berättar på ett humoristiskt och samtidigt genuint sätt om utbildningens med- och motgångar. Att det inte alltid är så lätta ämnen men att det alltid är värt mödan.
– Ta hjälp av varandra när det blir motigt! Stöttar ni varandra kan ni ta er igenom även de tuffa kurserna, menar Joacim.
Efter en lång och innehållsrik andra dag på utbildningen lämnade en rad trötta men, vad det verkade, även inspirerade studenter klassrummet. Vi hoppas att de känner sig välkomna till en utbildning och bransch med stor potential att utveckla dem både personligen och professionellt. Samtidigt också det omvända, en bransch i stort behov av utveckling. Deras driv och engagemang kommer att vara viktigt för att branschen ska nå sina hållbarhetsmål och fortsätta vara med och bygga ett hållbart samhälle. Vi ser fram emot att följa deras resa!
Detta inlägg har 0 kommentarer