Toppfält: innehåll

Det stora pepparkakshusbygget 2022!

Igår, den 14 november, gick ”Det stora pepparkakshusbygget” av stapeln på Högskolan Dalarna. Studenterna tävlar i lag där det hela går ut på att bygga ett så bra pepparkakshus som möjligt utifrån några givna kriterier. På plats fanns 36 tävlande studenter och 8 organisationer i juryn.

Högskolan Dalarna hade laddad upp ordentligt med byggmaterial på ett bord i mitten av salen. Runtomkring samlades lagen. Efter en genomgång av upplägget, reglerna och kriterierna för bedömning startades tävlingen och det blev full aktivitet i salen. Den höga byggtakten höll i sig i nästan 2 timmar genom ritande, planerande, konstruktion och dekoration. Under hela processen gick företagen runt och bedömde arbetet och förhörde sig om byggplanerna.

Byggena bedömdes efter:
– Kreativitet
– Hållbarhet
– Arkitektur
– Lagarbete

Alla studentgrupper imponerade stort med sina tankar och idéer kring byggena. Alla hade ett utpräglat hållbarhetstänk där framförallt energiproduktionen var i fokus. Vi fick se mycket solceller men även lösningar för att minska behov av belysning inomhus samt vindkraftverk. Elbilar hade en given plats jämte husen. Utöver det byggdes yt-effektiva parhus, Tiny House på hjul, höghus, röda stugor med vita knutar och mycket mer. Värt att notera från det lite mindre Tiny House bygget var att överblivet byggmaterial naturligtvis kördes till Dala Återbyggdepå (materialbordet i mitten) för att återbrukas av andra lag. Flera tänkte också ett steg längre med gröna tak och väggar, dagvattenhantering i trädgården och uppsamling av regnvatten för att nämna något.

Vi är djupt imponerade av det hållbarhetstänk som genomsyrar studenternas intresse redan tidigt under utbildningen, tänk när alla dessa idéer och driv kommer ut och ska utveckla byggbranschen i Dalarna!

Stort tack till alla ni engagerade studenter för en riktigt rolig eftermiddag. Tack också till Intec, AFRY, ByggPartner, Tyréns, Setra, Mondo Arkitekter och Borlänge kommun för att ni bidrog med kunskap, jury-arbete och fina priser till aktiviteten. Vi ser redan fram emot nästa års bygge!

Är du nyfiken på husen så finns de fantastiska byggena nu för beundran vid receptionen på Högskolan Dalarna Campus Borlänge!

Men vilka vann då?

Vinnarna blev laget Dream Team bestående av Julia Andersson, Nathalie Engvall Sewerlid, Ebbe Nyström & Filip Ireblad med sitt hus ”Villa Hero”. De syns i bildspelets första två bilder dels under byggnation och vid presentation. Notera träfiberisoleringen (riven cocos) på väggarnas insida! Juryns motivering var följande:

”Ett husbygge med genomgående hög nivå avseende ambition, utförande och hållbarhet. Laget har tänkt hållbart ur flera perspektiv så som t.ex. materialval, energi och vattenförsörjning. Lagarbetet var exemplariskt, samtliga i gruppen var delaktiga och involverade i arbetet och det byggdes med glädje. Laget har dessutom tänkt till och satt husets utformning i en samtida kontext genom att hämta materialval och inspiration från innovationsprojektet VillaZero.”

Ta gärna del av Sveriges Radios rapportering från aktiviteten! De intervjuade Stina Johansson (Adjunkt i Byggteknik vid Högskolan Dalarna), studenter och jurymedlemmen Elin Janols (AFRY). Följ länken och leta er fram till; 16:50, 53:00 och 2:05:43 min in i programmet.

Med Emma Hulander och Martin Eriksson 14 december 2022 – Eftermiddag i P4 Dalarna | Sveriges Radio

 

Detta inlägg har 0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 5 =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök