Koldioxidutsläppen i bygg- och fastighetssektorn är stora – ungefär en femtedel av Sveriges utsläpp totalt. För…
Hallå, hjulet är redan uppfunnet!
– mycket att vinna på andras lösningar
En miljon och ett halvår. Så mycket kan man spara på att återanvända ritningar och bygghandlingar från ett färdigt LSS-boende i stället för att börja från noll.
Det har Thomas Geijer, fastighetschef i Säter, räknat ut.
– Ska vi sänka byggkostnaderna måste vi tänka nytt. Det duger inte att alla kommuner ska tröska om varenda grej på sitt eget sätt – det blir onödigt dyrt för skattebetalarna.
Thomas Geijer gillar att hitta smidiga lösningar som sparar tid och pengar. Och han ser stora möjligheter att förenkla handläggning och processer. Men ofta stöter han på patrull därför att andra – som han ser det – väljer att tolka regelverket på snävast möjliga sätt. Eller helt enkelt tycker att de vill göra som de alltid gjort.
– Då ska man ha klart för sig att man väljer en dyrare lösning. Och det är skattebetalarna som får stå för merkostnaden.
Idén om att återanvända bygghandlingar fick Thomas Geijer för ett par år sedan, när Säters kommun hade svårt att få fram LSS-boenden så snabbt som lagen kräver. Projektet drog ut på tiden och risken för böter kom allt närmare.
Entreprenören de diskuterade med hade nyss byggt ett liknande boende i Sala. Kunde man använda de ritningarna skulle det gå snabbare – och bli billigare.
– Allt utom själva bygget är ju redan gjort. Projektering, fackets godkännande av arbetslokalerna, skatteverkets momsbedömning. Och priset är klart. Varför skulle vi inte ta vara på den möjligheten?
Men var det tillåtet?
– Det visade sig att Sala kommun skrivit in i avtalet att de hade äganderätten till samtliga handlingar i projektet, berättar Thomas Geijer. Och varken de, entreprenadföretaget eller arkitekten hade några invändningar. Inte heller SKL:s jurister, som vi kontaktade för säkerhets skull, kunde se några hinder i och med att alla parter var överens.
Därmed kunde Thomas Geijer komma överens med Sala kommun om att få köpa loss rätten till handlingarna. Vinsten för Säter skulle, enligt Thomas beräkningar, bli en miljon av de cirka 20 som bygget bedömdes kosta. Samt ett halvår av projekttiden.
I förlängningen såg han också hur detta – kanske via Byggdialogen – kunde bli en modell för fler kommuner, och fler projekt. Det vill säga mer pengar att spara.
Men – i Säter tog det stopp. Byggherre för LSS-boendet är Säterbostäder, kommunens bostadsbolag. Där valde man att ändå gå vidare med en annan lösning – den man skissat på från början.
– Det visade sig att huset från Sala inte passade in på den plats som vi skulle bygga, förklarar Lennart Eriksson, vd på Säterbostäder. Men det är ett bra initiativ, jag hoppas idén kan användas när kommunen nu ska bygga äldreboende, säger han.
Positiv till tanken är också Jan-Ove Östbrink, bostadspolitisk expert på SKL, Sveriges kommuner och landsting. Organisationen har nyligen gjort en stor ramavtalsupphandling för flerbostadshus, och har även börjat titta på ett liknande koncept för förskolor, berättar han.
När det gäller idén att återanvända ritningar ser Jan-Ove Östbrink en risk för konflikt med både arkitektens upphovsrätt och LOU.
– Det gäller att ha full koll på vad man gör, annars kan det bli dyra skadestånd. En enklare och säkrare väg tror jag vore att göra en gemensam upphandling, som kommunerna får avropa ifrån, säger han.
Och varför i så fall begränsa sig till Dalarna? LSS-boenden och äldrebostäder behövs ju över hela landet? Är det då inte SKL som borde göra den ramupphandlingen?
– Jo, det kan man tycka. Kommunerna i Dalarna skulle kanske komma hit och föra fram det förslaget till oss, säger Jan-Ove Östbrink.
Detta inlägg har 0 kommentarer