Toppfält: innehåll

Inspirationsdag som gav motivation

Initiativet Dalauppropet har fått mycket uppmärksamhet och nu fortsätter arbetet för en jämställd byggbransch. Nätverket Women Building Sweden anordnade nyligen en inspirationsdag där över 50 personer fick konkreta verktyg för att bidra till ökad jämställdhet.
– Jag har fått med mig massor från den här dagen! Jag har skrivit ner mycket som jag ska ta hem till min ledning, säger Clara Eriksson som deltog i seminariet. 

Över 80 företagsledare inom byggbranschen i Dalarna skrev i november 2022 under debattartikeln Dalauppropet – för en jämställd byggbransch. Nu fortsätter arbetet med att göra visionen till verkstad. Nätverket Women Building Swedens anordnade en inspirationsdag där deltagarna fick ta del av flera goda exempel och konkreta sätt att arbeta för att stoppa så kallad machokultur på arbetsplatsen.

– Det gäller att man håller i och jobbar vidare. Jag vill inspirera och skicka med framför allt det här med uthålligheten. Jag hoppas att de som är här idag ska ta chansen att smida medan järnet är varmt och jobba vidare med att skapa jämställdhet på sina företag, säger Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna.

Jeanet har jobbat med de nationella jämställdhetskampanjer som Byggcheferna har gjort sedan 2005. Bland annat har de utvecklat machoindex, ett verktyg som gör det möjligt att mäta hur starkt påverkad organisationen är av mansnormer.

– Det är inte männen i sig som är problemet, det är kulturen som kan uppstå i en miljö med majoritet som är problemet. Och män råkar vara majoritet i just vår bransch, förklarar Jeanet Corvinius.

Kultur – en fråga om lönsamhet

Tomas Säfström och Bodil Linder från Svevia har arbetat en tid med machoindex och är väldigt nöjda med vad det har gett. De talar om jämställdhetsfrågorna som affärskritiska.
– Sedan vi började mäta machoindex har vi insett att vi faktiskt kan förändra kulturen i vårt företag till det bättre. En viktig parameter för att upplevas som en attraktiv arbetsplats. Det syns också på lönsamheten, menar Tomas.

Med hjälp av machoindex kan de snabbt fånga upp saker som inte fungerar och tidigt lyfta det med personalen. De tycker att mätningarna dels har gett dem en bra bild av hur det står till i företaget, men även skapat en tydligare bild för alla vilken typ av företag de vill ha.

– Vi har märkt att det uppskattas att vi jobbar med machoindex. Framför allt när vi rekryterar för traineetjänster. De yngre har uppmärksammat och värdesätter det jobb vi gör med det här, berättar Bodil.

Näst ut under seminariet var Peter Gunnarfeldt från Sandå måleri som pratade om sin strävan efter en jämställd personalstyrka.

– Jag blev en gång ifrågasatt för att anställa många tjejer. Då svarade jag att jag anställer inte tjejer, jag anställer målare. Det är det viktigaste för mig, att jag har duktiga hantverkare i företaget. Den personen har aldrig frågat mig om det igen, säger Peter och skrattar.

Både Peter och Malin Berg från Peab ger exempel på hur deras organisationer har jobbat med att locka personal med större mångfald till sina respektive företag. Bland annat berättar Malin Berg om kampanjen Byggåret som Peab jobbar med. Byggåret är ett betalt lärlingsår dit kvinnor kan söka för att testa byggbranschen. Ett hittills lovande projekt med många ansökningar.

– Jag har fått med mig massor från den här dagen! Jag har skrivit ner flera citat från dagens talare som jag ska ta med till min ledning. Jag tror det kan motivera till att jobba mer med  jämställdhetsfrågor, säger Clara Eriksson från Setra Trävaror.

Fler förebilder behövs

Seminariet fortsatte med gruppdiskussioner och dagen till ära är deltagarantalet i salen jämt fördelat på män och kvinnor. Entreprenörer, leverantörer, beställare, fastighetsägare och andra fick chansen att lyfta frågorna tillsammans. Vid ett bord samtalar Emma Eriksson från NCC, Daniel Sporre från Samhällsbyggnadsbolaget och Malin Berg från Peab, bland annat om hur de kan påverka sin bransch.

– Kvinnor har inte en naturlig plats i de forum där beslut fattas. Fler kvinnliga chefer är på väg in, men ska vi vänta på det eller kan vi skapa forum för påverkan under tiden? frågar sig Emma.

Gruppen pratar, liksom flera andra grupper runt om i salen, om vikten av att presentera byggbranschen som ett alternativ redan för skolungdomar.

– Det handlar mycket om förebilder, tror jag. Redan ungdomar som ska söka till gymnasiet behöver förebilder för att få upp ögonen för den här branschen, tror Daniel Sporre och får medhåll från Emma Eriksson.

– Det finns ju alla roller inom byggbranschen. Alla inom bygg har inte varselställ på jobbet. Jag tror många har dålig insyn i vilka yrken och roller det finns i den här branschen, säger hon.

Malin Berg som är entreprenadingenjör på Peab berättar i sitt föredrag om kampanjarbete för att locka fler kvinnor till branschen.

– Det här är ju inte en kvinnofråga utan förändringen ligger hos alla. Även om det är långt kvar så ska vi komma ihåg att det har hänt mycket. När jag började fanns det inte ens arbetskläder för kvinnor och nu finns det till och med gravidkläder och det är väl en självklarhet, säger hon.

 

Vill du testa att mäta machoindex i din egen organisation? Eller veta mer om Women Building Sweden och Byggdialog Dalarnas arbete för en jämställd byggbransch? Kontakta gärna Sarah Wiklund.

 

Detta inlägg har 0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + 12 =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök