Toppfält: innehåll
WBS Glas I Korg

Kvinnlig kraft förenas i nätverket Women Building Sweden

Jaha, nu har det hänt – kvinnorna tröttnar på oss förändringsfientliga män som befolkar hela bygg- och fastighetssektorn! Nu startar man ett nätverk som ska stötta och driva på för att få till en utveckling där kvinnor visar vägen.

Jag är en av få män som fick bevittna öppningsceremonin i Tällberg och här sitter jag och får tankar inför det jag ser. Landshövdingen inleder med starka ord hur kvinnor kan göra skillnad. Andra tar vid tills huvudaktörerna, Gabriella Hagman och Kristina Hansen, kliver fram och förklarar motivet till detta affärsnätverk. För så är det – man förväntar sig att kvinnor finner vägar för att göra fler affärer och då på en hållbar grund. Slutligen klipper landshövdingen bandet och WBS är igångsatt!

Jag minns plötsligt två statliga utredningar som togs fram i början av 2000-talet. Den första namngavs ”Skärpning gubbar” och efterföljaren några år senare ”Sega gubbar”. Titlarna på dessa rapporter speglar utredarnas bilder av verkligheten och man dömer med kraftord ut branschens vilja till förändring och nytänkande. Machokulturer hindrar sund utveckling och ökad produktivitet samtidigt som samhällets krav på branschen ökar. ”Det var då det” kan man påstå för att bli av med obehaget av utredarnas klartext. Minns dock att i år, till Byggdialogens årsmöte i maj, var en av föreläsarna Mikael Anjou. Han har i sin nya bok ”Den ineffektiva byggbranschen” samma erfarenheter och budskap.

Ett synnerligen intressant inslag i nätverket är att kvinnorna sätter hållbar utveckling i fokus. Det behövs mod, beslutsamhet och mera handling för att alla dessa vackra policys och program ska omsättas till verklighet. Kvinnorna sitter i ledande positioner i viktiga företag och modet är det minsann inget fel på.

WBS har valt att tillhöra Byggdialogen, vilket vi är mycket glada över. I Byggdialogen har vi ägnat massor av möda på att bygga strukturer som underlättar för företag med innovationskraft. Dessa strukturer kan medverka till att skapa det tryck, den utveckling som lyfter Dalarnas bygg- och fastighetssektor. Genom vårt gemensamma arbete kan vi skapa piloter, demos, testbäddar och plattformar och varför inte med WBS som drivande kraft?

Det är som ett pussel – nu fann jag en viktig pusselbit till… Jag väntar med spänning på nätverkets fortsatta arbete!

Åke Persson

Detta inlägg har 0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − tolv =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök