Vilka kompetenser och egenskaper bör man ha för att lyckas i din roll? Om du…
Mitt första halvår som högskolelänk
Ett drygt halvår har passerat sen jag började uppdraget som högskolelänk, en intensiv men lärorik tid.
Höstterminen rivstartade med introduktionsdagen, som lyckligtvis redan var bokad och planerad, där förstaårsstudenterna fick varva studiebesök med föreläsningar. Studiebesöken var Svevias brobygge och en nyproduktion av ett kontorshus hos Grytnäs projekt. Föreläsarna var projektledaren för Borlänges nya stadsdel Jakobsdalen som pratade om stadsplanering samt det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen som pratade om fastighetsförvaltning.
En bit in på höstterminen var det dags för Byggkampen, det som tidigare var Spagetti Bridge Competition men som till det här året skulle göras i ett annat format. Det blev en trekamp där både teoretisk och praktisk kunskap sattes på prov. Nio lag, blandade med studenter och representanter från företag i byggsektorn, kämpade hårt och tävlingen blev så jämn att den fick avgöras med en utslagsfråga. Det nya konceptet var lyckat och vi tar med oss synpunkter från dagen inför höstens byggkamp så att den, om möjligt, blir ännu bättre.
Efter den lättsamma inledningen för studenterna var det dags att kavla upp ärmarna och ta tag i studierna. I kursen Hållbar utveckling ska studenterna intervjua företag om hållbarhet och min uppgift där är att hjälpa till med företagskontakterna så att lärare och studenter får fokusera på studierna. I stora drag gick det bra att få tag på företag och jag fick även vara med och lyssna på presentationerna.
Byggfika är en aktivitet som har arrangerats under många år, nytt för i år är att de följer byggprocessen. Först ut att bjuda på fika var Plan- och markkontoret på Borlänge kommun som bjöd in studenterna till sitt kontor för mingelfika där flera ur personalen satt vid olika bord och berättade om sitt arbete. Väldigt uppskattat av studenterna! Näst på tur var teknikkonsultföretaget TFIP som med sitt nystartade kontor i Falun gärna ville berätta om sin verksamhet och i bästa fall hitta någon student att anställa. Den här gången blev byggfikat en bygglunch där studenterna bland annat fick höra om modellering av installationer och projektering av tunnelprojekt. Vi har även hunnit med en byggfika på vårterminen där Byggpartner berättade om träbyggande. Byggpartner har arbetat länge med träbyggande och har byggt upp en stor kompetens inom företaget när det gäller både projektering och produktion. Senare i vår arrangeras läsårets sista byggfika som har fokus på förvaltning av fastigheter.
Samma dag som höstens första snö kom hade vi en upptaktsträff för studenter som ska göra sitt examensarbete under våren. 20 olika företag kom och presenterade idéer att skriva om för studenterna.
Året stora aktivitet för högskolan dalarnas byggprogram är Arbetsmarknadsdagen som arrangerades för tionde gången i slutet på januari. 23 företag, vilket var rekord, var med och visade upp sin verksamhet för intresserade studenter. I samband med arbetsmarknadsdagen arrangerade högskolan ett branschråd där högskolan presenterade sin verksamhet och vilka förändringar de ska göra framgent. Jag fick även chansen att berätta om högskolelänksrollen och vilka aktiviteter vi anordnar under läsåret. Det hanns även med en information om KTP på branschrådet.
Just nu arbetar förstaårsstudenterna med en företagsuppgift om fukt där jag har hjälpt till att ordna företag att intervju, och sistaårsstudenterna arbetar med sina examensarbeten. Mitt arbete under våren kommer till stor del att handla om att planera och förbereda för höstens aktiviteter.
En annan sak som vi kommer att arbeta hårt med under våren är Förslagslådan, ett sätt att förenkla för byggsektorn att få fram bra idéer. Mer information om det kommer snart…
Detta inlägg har 0 kommentarer