Toppfält: innehåll
Poerpoint Presentation På Projektorduk
Poerpoint Presentation På Projektorduk
Personer I Möte Runt Ett Bord
Poerpoint Presentation På ProjektordukPersoner I Möte Runt Ett Bord

Tamarinden – bara ett steg på vägen!

Genom att flytta systemgränsen från den egna fastigheten till ett större bostadsområde med flera aktörer i en energigemenskap vill Örebro kommun och Örebrobostäder ta ett steg vidare mot samarbetsformer för uppvärmning och el som kan implementeras på hela områden, städer och vidare.

Detta spännande projekt fick KlimatKlubbens medlemmar ta del av under onsdagens möte i Leksand. Mötet lockade deltagare både fysiskt och digitalt och det märktes ett stort intresse för frågan om energidelning mellan fastigheter. Något som skulle kunna vara ett viktigt verktyg för fastighetsbolagen på vägen mot Klimatinitiativets mål kring minskad energianvändning. Till exempel genom möjligheter att inom sitt fastighetsbestånd använda tillförd energi fullt ut, kunna producera för sitt eget behov mer flexibelt och arbeta med energioptimering genom att byggnader med olika behovsbilder under dygnet stöttar varandra för att exempelvis bättre klara av effekttoppar. 

I området Tamarinden driver Örebro kommun och Örebrobostäder dessa frågor framåt både ur ett juridiskt och ett tekniskt perspektiv. Där i dagsläget frågor är lyfta till både Energimarknadsinspektionen och Skatterättsnämnden för utredning. Det märks ett enormt engagemang och en drivkraft att komma framåt i frågorna inte bara för Tamarindens räkning utan för hela Örebro stad och även för andra aktörer nationellt.  

På den linjen är Tamarinden tillsammans med Hammarby Sjöstad i Stockholm med som piloter i RISE-projektet ”Systemförändring med lokalt delad energi”. Projektet studerar hur vi kan ställa om till ett robust, resurseffektivt och förnybart energisystem. Där energidelning mellan fastigheter virtuellt och i fysiska nät är en viktig del. 

Vi på ByggDialog Dalarna och våra medlemmar ser fram emot att följa detta otroligt spännande innovativa projekt framöver och ta del av den kunskap och de möjligheter som det skapar! 

Läs mer om Tamarinden – Örebro kommun
Läs mer om Tamarinden –  Örebrobostäder
Läs mer om RISE-projektet – Systemförändring med lokalt delad energi 

ByggDialog Dalarna driver KlimatKlubben inom ramarna för projektet Cirkulära klimatsmarta flöden. För att ta del av fler händelser väljer du enklast projektet i listan till höger.  

Detta inlägg har 0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + femton =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök