Toppfält: innehåll
Innovationsdag
Innovationsdag
Innovationsdag
Innovationsdag
Innovationsdag
InnovationsdagInnovationsdagInnovationsdagInnovationsdag

Bygg- och fastighetsbranschen samlas hos landshövdingen

Hur ska all den innovationskraft som finns bland länets företag och företagare samlas för att skapa en gemensam bild av Dalarna? Är det möjligt? Dessa frågor diskuterades livligt på landshövdingens möte med branschföreträdare.

Det var drygt 30 personer som träffades hos landshövdingen för att diskutera hur fastighets- och byggbranschen i länet på bästa sätt utvecklas. Plattform för diskussionerna var Dalarnas Försäkringsbolags framgångsrika projekt, Dalarnas Villa, som stod som exempel på hur ett kluster av företag kan utvecklas tillsammans. Dalarnas Försäkringsbolags vd Anders Grånäs inledde med att berätta hur man kläckte idén i en övning där man ombads tänka utanför boxen. En av grupperna uttryckte sig i byggande av Dalarnas Villa.
Johan Pettersson gav publiken en intressant berättelse om villan som inspirerade samtliga deltagare. Johan menade att det finns en klyfta mellan tjänstemän och hantverkare som behöver överbryggas för att projekten ska hålla hög kvalitet.

Att utvecklas tillsammans i verkliga projekt verkade vara modellen för framgång. ByggDialog Dalarnas Annica Granberg kallade villaprojektet för en imponerande testbädd som borde inspirera andra att ta efter.

– Tänk tanken att vi skapar 10, 20, 30 liknande testbäddar och marknadsför oss tillsammans. Vilken härlig bild vi därmed skapar av Dalarna och innovativkraften i branschen! sade Annica.

Under dagen lyftes ett antal framtidsfrågor och områden fram som bedömdes som stora samhällsutmaningar. Här märktes självklart klimatområdet, men också resursfrågor som samlades inom begreppet cirkulär ekonomi. Att digitala verktyg behövs för att agera smartare var man enig om och omställningen kräver också modern kommunikation med medborgarna såväl som marknaden.

Mötet fortsatte lyfta diskussionsfrågor där Simon Strömqvist från Dalarnas Försäkringsbolag gav tankarna om fortsättningen och framtiden.  Thomas Geijer berättade om Samhällsbyggnadsbolagets samarbete med Byggdialogen och Dalarnas Högskola för att arbeta fram ett forskningsprojekt runt renovering av deras fastigheter.

Med på mötet var också ett antal konsultbolag. Vikten av spetskompetens i länet lyftes fram av flera deltagare, vilket ger konsultbolagen en viktig roll i utvecklingsarbetet. Landshövdingen visade en stark ambition att utveckla Dalarnas träbyggande och hon var tydlig om målet – en av de främsta regionerna i landet. Mötet skapade en bild av vad som behövs för att uppfylla denna vision.

– Jag är mycket nöjd med dagen och fortsättning följer, avslutar landshövdingen en spännande dag.

Detta inlägg har 0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 + 8 =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök