Toppfält: innehåll
Åkes Kavaj

Cirkulär ekonomi – kommer för att stanna

Jag har genom åren varit med om många lanseringar av viktiga begrepp inom hållbar utveckling. Ibland har de blommat upp och lyst som en sol för att en tid senare dala och försvinna. Nu har cirkulär ekonomi etablerats innehållande de för framtiden så viktiga områdena resurseffektivitet, återbruk, delningsekonomi, cirkulära modeller och mycket mer.

Jag har nog aldrig varit med om ett hållbarhetsbegrepp som vuxit sig så starkt och betydande så snabbt! Redan är politiska nivån, myndigheter såväl som näringslivet engagerade på en imponerande nivå.

I tisdags hölls en konferens i Borlänge innehållande just cirkulär ekonomi. Det var synnerligen spännande att få höra hur Region Dalarna och Länsstyrelsen blandades med progressiva företag som IKEA, Clas Ohlson. Publiken fick en tydlig bild av hur mycket det händer och hur etablerat begreppet redan är.

Eftersom jag fått uppdraget att vara moderator på konferensen beslutade jag mig för att avsluta med en överraskning. Några dagar före ringde jag upp Fredrik Aspelin på Aspelins Kläder, en klädaffär mitt i Borlänges centrum.

– Får jag hyra en kavaj, frågade jag. Vi hyr inte ut några kavajer förklarade Fredrik, men du får gärna köpa en. Nej svarade jag och fortsatte hävda att jag ville hyra kavajen.         

– Kom in får vi prata om det, svarade Fredrik.

En kväll senare stod jag framför Fredrik i affären och förklarade varför det var så viktigt att hyra kavajen. Den skulle användas på en konferens som handlar om cirkulär ekonomi, delningsekonomi och nya affärsmodeller. Fredrik var genast med på noterna och plockade fram plagget som passade perfekt. Efter ett dividerande om priset, där jag som kund ivrigt hävdade att han skulle höja hyran, var vi överens.

I de sista skälvande minuterna av konferensen berättade jag historien om den hyrda kavajen, vilket väckte uppståndelse. Några lovade gå in till Aspelins och själva försöka hyra en kavaj.

När jag till slut återvände till Fredrik berättade han att han tagit kontakt med sin grossist som snart visade sig vara mycket intresserad av händelsen och av att hyra ut kläder.

Tänk vad ett initiativ kan sätta igång? Kedjereaktioner? Tänk om många börjar göra så!

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton − fyra =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök