Toppfält: innehåll
Vart Ska Alla Unga Bo?

Vart ska alla unga bo?

– en konkurrensmöjlighet för Dalarna?

Ungdomars möjligheter till att komma in på bostadsmarknaden är synnerligen ett högaktuellt ämne och en av samhällets största utmaningar. Även från regeringens håll märks det att detta är aktuellt då startlån diskuteras som en möjlighet för förstagångsköpare på bostadsmarknaden.  

Enligt en rapport från Fastighetsbyrån känner sig 6/10 ungdomar stressade över bostadsfrågan och flera ungdomar blir idag tvungna att tacka nej till utbildning och jobb för att de inte kan hitta en bostad. Glädjande för Dalarnas del är att landsbygden och mindre städer blir mer och mer attraktivt för ungdomar. Detta är ju en fantastisk konkurrensmöjlighet för Dalarna, eller hur?

Fastighetsbyrån rapport

När det gäller bostadsbyggandet så pratas det mycket om att det generellt är brist på bostäder. Men man kan också ställa sig frågan om vi bygger rätt sorts bostäder? Bygger vi det som efterfrågas? Bygger vi bostäder som alla har råd att bo i? Hur kan vi på ett smartare sätt nyttja det stora befintliga beståndet av bostäder som vi har i Dalarna?

Kan byggbranschen utveckla ett mer kreativt och varierat bostadsbyggande där det finns mer alternativ på boendeformer? Måste all nyproduktion byggas i samma prisklass och på samma sätt? Går det att tänka nytt?

Ja, det är klart att det gör! Här är hela Dalarnas byggbransch viktig och tillsammans är jag övertygad om att vi kan med hjälp av innovation, mod och nytänkande kan hitta sätt för ungdomarna i Dalarna att få en bra bostad.

Tycker du att frågan kring ungdomar och bostadsfrågan är intressant? Det tycker vi med. Vi fick äran att göra ett seminarium tillsammans med Sparbankstiftelsen kring detta. Se seminariet nedan.

Daladagen följer upp: Unga och boende

 

/ Annica Granberg
V. verksamhetschef ByggDialog Dalarna

Detta inlägg har 0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 2 =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök