Toppfält: innehåll
0CO2

Villazero, pilotprojekt för NollCO2

Nu antas utvecklingsprojekt Villazero som pilotprojekt för certifieringen NollCO2! Det är Sweden Green Building Councils första pilotprojekt i den nya satsningen att certifiera småhus inom NollCO2.

– Vi gratulerar de tre företagen till samarbetet med SGBC. Det är glädjande att få detta första pilotprojekt till Dalarna som understryker att företag i länet är modiga och framåt, säger Åke Persson verksamhetsledare på ByggDialog Dalarna.

För snart en månad sedan presenterade Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik projektet Villazero. Det är ett mycket intressant projekt med målet att bygga ett koldioxidneutralt småhus. Här kommer de mest klimatsmarta byggtekniker och byggmaterial att användas och även utvecklas. Just nu förhandlar Byggdialogen om deltagande i projektet i syfte att använda projektet som plattform för dialog och kompetenshöjning i branschen. Vi kommer att följa Villazero på nära håll och bidra till att sprida kunskap och lärdomar under hela testbäddens projektperiod.

Mer om projektet kan du läsa på fiskarhedenvillan.se/villazero och du kan även följa bygget på #villazero

NollCO2

Att NollCO2 certifiera en byggnad kräver att hela byggnadens livscykels klimatpåverkan redovisas och balanseras med klimatåtgärder till nettonoll klimatpåverkan. Livscykeln innefattar tillverkning och transport av byggdelar, byggprocesser samt användandet och sluthanteringen av byggnaden.

NollCO2 används som en tilläggscertifiering för hållbara byggnader där grunden får vara Miljöbyggnad, BREEAM-SE, LEED eller Svanen.

– Villazero är ett mycket intressant pilotprojekt som kommer att visa hur vi kan bygga småhus med nettonoll klimatpåverkan men även var svårigheterna och utmaningarna finns. Förväntningen är att göra det möjligt för konsumenter att köpa småhus med nettonoll klimatpåverkan. Det här kan bli ett signifikant bidrag då ett hus ofta är den största materiella investeringen vi gör i våra liv, säger Pia Stoll, chef för NollCO2 på SGBC.

– Vi i Villazero-projektet är stolta och glada över att vi har blivit utvalda av SGBC att delta som pilotprojekt för småhus inom NollCO2. SGBC bidrar med mycket kunskap och tillsammans kan vi utveckla och förbättra det hållbara och innovativa byggandet även för mindre hus. Det ska bli intressant att ta del av andra pilotprojekt och höra om vad de har för erfarenheter av att bygga koldioxidneutralt, säger Gabriella Hagman, vd på Mondo Arkitekter Dalarna.

Detta inlägg har 0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 1 =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök