Toppfält: innehåll
Torn Siljansnäs

Webbinarium om spännande testbädd

Igår genomförde vi ett webbinarium om den mycket spännande testbädden, Naturum Siljansnäs

I Siljansnäs utanför Leksand bygger Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Dalarna ett nytt utsiktstorn vid naturum Dalarna. Tornet ska ge besökaren en underskön vy över en vacker dalabygd. Eftersom platsen är belägen i kanten av det stora meteoritnedslaget som skedde för över 300 miljoner år sedan kommer utsikten och tornet också ge besökaren information att om Siljan och Siljansringen.

För klimatets skull väljs trä som material samtidigt som det görs försöka att relatera materialvalet ända tillbaka till skogen. Det här är Sveriges första första certifierade byggnad enligt FSC-systemet, något vi fick höra mer om på webbinariet. Vi fick också höra Kristian Haglund från Byggpartner berätta en hel del om bygget och inte minst om LCA-beräkningar som genomförts i projektet där särskild vikt lagts på val av material ur ett klimatperspektiv.

Att bygga ett torn som utsätts för stundtals kraftiga kastvindar krävs en konstruktion som löser problemen. Fasaden kommer få en för Sverige mycket ovanlig bränd yta, en teknik som hämtats från Japan. Det här är någonting som vi märkte redan under webbinariet igår, intresserar väldigt många.

Missade du webbinariet eller vill du se det igen, så är det bara att kika på reprisen nedan.

ByggDialog Dalarna arbetar med detta inom ramarna för projektet Cirkulära klimatsmarta flöden. För att ta del av fler händelser väljer du enklast projektet i listan till höger.

Detta inlägg har 0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 + sjutton =

Knapp, skrolla upp
×sök
Sök